...

Linux mobiltelefon Librem 5

Biztonsági és adatvédelmi célú telefon, amely nem követ nyomon minket. A Librem 5 lehetőséget nyújt arra, hogy ingyenes és nyílt forráskódú szoftverekkel, nyílt irányítással és átláthatósággal megvédje magánjellegű információinkat.

A Librem 5 linuxos mobiltelefon a Purism adatvédelemre összpontosító Linux operációs rendszerét, a PureOS-t futtatja, amely jónéhány előre telepített  alapértelmezett alkalmazással rendelkezik, például a Firefox módosított verziójával, amely alapértelmezett keresőként a DuckDuckGo programot használja. Tekintettel arra, hogy az operációs rendszer nem Android, nincs hozzáférése olyan mainstream alkalmazásboltokhoz, mint a Google Play.

Specifikációk:

Képernyő:  5,7 ″,  IPS TFT  720 × 1440

Memória: 3 GB RAM

CPU:  NXP® i.MX 8M Quad core Cortex A53, 64bit ARM @max 1.5GHz (auxiliary Cortex M4)

GPU: Vivante GC7000Lite

Adattároló:  32 GB  eMMC

Külső tároló: microSD (2TB max)

WLAN: Redpine Signals RS9116: 802.11 abgn 2.4GHz/5GHz

Bluetooth: Bluetooth 4

GPS: TESEO LIV3 multiconstellation GNSS receiver

NFC: No

DAC: Wolfson Media WM8962

3.5mm Jack: Igen (stereo kimenet és mono microfon bemenet)

FM Radio: Nincs

USB: USB C: USB 3.0 data, PowerDelivery (Dual-Role Port), video out (DisplayPort)

Gombok: Ki/be kapcsoló, hangerő ±, Kill Switches (amelyekkel azonnal kilőhetjük a WIFI-t, telefon funkciót, mikrofont, kamerát és a GPS-t)

Accelerometer: “9-axis” by ST, LSM9DS1 (gyro, accel, magnetometer)

Ambient light and Proximity Sensor (VCNL4040)

Hátsó kamera: 13 Mpx with flash LED

Első kamera: 8 Mpx

Értesítési LED: RGB LED + PWM

SIM: 3FF smart cards (microSIM)

Haptic Motor

Akkumulátor:  4500mAh , Felhasználó által cserélhető


További információ a PureOS-ről

A PureOS a Debian operációs rendszeren alapul, amely a világ legnépszerűbb GNU + Linux operációs rendszere, és amelymindenhol megtalálható a Raspberry Pi-től a világ legnagyobb adatközpontjaiban és szuperszámítógépein. A PureOS a legszigorúbb biztonságra és adatvédelemre törekszik, azáltal, hogy kiadja az összes forráskódot, és biztonságos biztonsági és adatvédelmi alapértelmezéseket kínál, valamint elkerüli a gyakori biztonsági fenyegetéseket, például a ransomware-t és az adatbányászati eszközöket. A PureOS teljes mértékben megfelel az FSF ingyenes terjesztési irányelveinek.

A PureOS egy igazi szabad és nyílt forráskódú projekt, ahol örömmel fogadják a közösségi hozzájárulásokat, és teljes egészében ellenőrizhető biztonsági szempontból.

Összességében egy eléggé alap telefonról van szó, de akinek fontos a biztonság, és szeretne egy valódi Linuxot futtató okostelefont, annak megfelelő alternatíva lehet.

Hivataslos weboldal: www.puri.sm

 

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés