...

Az AMD Ryzen processzorok teljesítménynövekedést kapnak Linuxon

Az AMD és a Valve nevű cég közösen fejleszt egy drivert, amely növeli az AMD Ryzen processzorok teljesítményét Linux rendszereken, derül ki a Techradar cikkéből.

A chipóriás AMD részleteket árult el egy új illesztőprogramról, amely azt ígéri, hogy a Zen-alapú processzorainak teljesítményében javulás várható Linuxon.

A hírek szerint az új illesztőprogram az AMD és a Valve közös együttműködésének eredménye, és a két vállalat a teljesítmény és az energiahatékonyság javításán dolgozik, állítólag a Steam Deck és a Valve Zen 2 alapú hordozható játékok bevezetésének előkészítése érdekében.

Rui (Ray) Huang, az AMD műszaki személyzetének vezető tagja a hónap elején közzétette az új illesztőprogram javításait a Linux kernelben, és további részleteket osztott meg a munkáról az X.Org fejlesztői konferencián.

Az illesztőprogramok jelenleg támogatják a Zen 3 mikroarchitektúrával működő processzorokat, például a Ryzen 5000 asztali processzorokat, valamint az Epyc szerverprocesszorokat, és hamarosan kiterjesztik őket a Zen teljes tartományára.

A Huang bemutatóját ismertető Tom's Hardware megjegyzi, hogy az új CPU -illesztőprogramot akkor kezdték el, amikor a Valve problémákat talált a jelenlegi Linux ACPI CPUFreq illesztőprogrammal, különösen a Proton -kompatibilitási rétegén alapuló játékokkal.

Ezután felvette a kapcsolatot az AMD -vel, és ők ketten elhatározták, hogy átdolgozzák a régi ACPI -illesztőprogramot, hogy teljes mértékben kihasználják a legújabb Zen processzorok előnyeit. Az eredmény az új CPPC illesztőprogram, amely Huang szerint bármilyen teljesítményállapotot képes megcélozni a jelenlegi munkaterhelésétől függően.

Huang előadásából kiderült, hogy a Ryzen 7 5750G előzetes tesztjein a fejlesztők azt tapasztalták, hogy az új illesztőprogram 10-25%-kal növelte a Zen 3 teljesítményét wattonként.

Ahhoz, hogy összehasonlítsa az új illesztőprogram teljesítményét a régebbi rendszerrel, Huang a Horizon Zero Dawn -t futtatta egy Ryzen 7 Pro 5750G -n, 60 FPS -re zárva. Míg a régebbi illesztőprogram az üresjárati magokat csak 3,8 Ghz -re tudta csökkenteni, az új illesztőprogramnak sikerült csak 400 MHz -re levinni őket.

Forrás: Techradar.com

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés