Friss Linux Hírek, tippek

...

Izgalmas újdonságok a Linux 6.3 kernelben: Támogatás többfejes merevlemezekhez és más újdonságok

A Linux 6.3 kernel frissítés nem hosszú távú kiadás, de olyan funkciókat tartalmaz, amelyeket az átlagos felhasználók is élvezhetnek.

...

Hogyan használjuk régi laptopunkat vagy számítógépünket Linux-alapú email szerverként?

Az email szolgáltatás egyre fontosabbá válik mindennapi életünkben. Ha saját email szerverrel rendelkezünk, az több szabadságot és ellenőrzést biztosíthat nekünk az elektronikus levelezés terén. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet átalakítani egy régi laptopot vagy számítógépet egy Linux alapú, teljesen funkcionális email szerverré, ami az internetre is csatlakozik.

...

Solus – Egy új utazás

A Linux világában mozgolódók biztosan hallottak a Solus-ról, amely független disztribúcióként indult útjára eredetileg az operációs rendszer fejlesztői által megalkotott Budgie asztali környezet bevezetéséért.

...

Megjelent a blendOS legfrissebb kiadása

A blendOS egy Arch Linux alapú, folyamatos kiadású disztribúció, amely konténerekbe automatizálja a támogatott disztribúciókból (Arch, Fedora és Ubuntu) származó szoftverek telepítését.

...

Icaros Desktop Live - Ingyenes Amiga OS klón

Az Icaros egy ingyenesen elérhető, nyílt forráskódú operációs rendszer, mely a számítógépek és az emulált rendszerek környezetében használható. Az Icaros különlegessége, hogy egy teljes AmigaOS-környezetet kínál, amely a 90-es években volt népszerű a számítástechnika világában.

...

Slackel Linux: A könnyű és felhasználóbarát Slackware alapú disztribúció

A Slackel Linux egy olyan Slackware alapú disztribúció, amelyet kifejezetten a könnyű használhatóságra terveztek. Ez azt jelenti, hogy kevesebb időt kell eltöltened a beállításokkal és a konfigurációval, mint maga a Slackware esetében.

...

BleachBit - Ha tele van a meghajtónk

A BleachBit egy kiváló ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazás Linuxra, amely segít merevlemezünk tisztántartására.

...

QuemOS Linux: Megbízható, naprakész Debian alapú operációs rendszer

A QuemOS Linux egy modern és megbízható operációs rendszer, amely naprakész, biztonságos és stabil élményt nyújt a felhasználók számára. A Debian stabil verzióján alapuló QuemOS biztonságos és nyílt forráskódú környezetet biztosít a felhasználók számára.

...

Clear Linux OS - Egy kiváló független disztró

A Clear Linux egy minimalista disztribúció, amelyet elsősorban teljesítmény és felhő alapú felhasználásokra terveztek.

...

A ZFS fájlrendszer: az adatintegritás és snapshotok ereje Linuxon

Az alábbiakban egy kevésbé ismert, de érdekes lehetőséget mutatok be a Linux felhasználók számára, a ZFS fájlrendszer használatát.

...

Megjelent az Endless OS 5.0

Január 27-én jelent meg az Endless OS 5 2023. A meglévő felhasználók számára február 8. óta elérhető frissítésekkel. Az egyik legjobb Linux disztró laptopra.

...

KolibriOS - Supergyors 'retro' operációs rendszer

Kétségkívül nem a legmodernebb, sőt, mindennapi használatra, hát valljuk be, teljesen alkalmatlan ez a független operációs rendszer, mégis érdemes kipróbálni.

...

Egyszerű webböngésző Python-ban

Készítettem egy egyszerű webböngészőt Python-ban. Próbáljátok ki.

...

ChatGPT: Pillantás a közeljövőbe

A ChatGPT az OpenAI által fejlesztett nyelvi modell, amelynek elképesztő mennyiségű szöveges adatot tanítottak meg, így a kérdésekre emberi szerű válaszokat tud generálni.

...

Microsoft Office telepítése Linuxra

A Microsoft Office Linuxon való telepítésének legegyszerűbb módja a PlayOnLinux használata. Bár nem kifejezetten ajánljuk, mert vannak nagyon jó opensource alternatívák, mint a LibreOffice, FreeOffice vagy az OnlyOffice, de ha valaki mégis ragaszkodna hozzá, nos van rá lehetőség.

...

Megjelent a Wine 8.0 !!!

Elérhetővé vált a Wine 8.0-ás legújabb kiadása, mely jelentős javulást hozott az előző stabil verzióhoz képest.

...

PCLinuxOS - Egy független, nagy múltú, kiváló disztró

A PCLinuxOS egy igazán nagy múltú Linux disztró, melyet először 2003-ban készítettek Texasban.

...

Hibakeresés és javítás Linuxon

Még a stabil Linux rendszereken is sokféle hiba léphet fel, amelyek között vannak gyakoriak. A rendszer általános hibakeresése és hibaelhárítása azonban viszonylag egyszerű lehet, ha ismerjük a megfelelő eszközöket és módszereket.

...

Linux alapú otthoni média szerver

A szabad szoftverek és a nyílt forráskódú rendszerek előnyeit kihasználva, egy otthoni média szerver létrehozása könnyű és olcsó. Linux segítségével viszonylag egyszerűen és gyorsan megoldható.

...

A 10 legnépszerűbb Linux disztró 2022-ben

Megnéztük, hogy melyik tíz Linux disztró volt 2022-ben a legnépszűbb a Distrowatch rangsorolása alapján.