Friss Linux Hírek, tippek

...

Megjelent a Linux Mint 20.1

A Linux Mint csapata bejelentette a Linux Mint 20.1, hosszú távú támogatású kiadását, amely 2025-ig kap frissítéseket.

...

Megjelent BallroomDJ zenelejátszó legújabb 3.32.2-es verziója

Megjelent a BallroomDJ legújabb verziója linuxra is.

...

Chrome böngésző telepítése Manjaro vagy Arch Linux disztrókra

A Google Chrome a legnépszerűbb, ugyanakkor zárt forráskódú webböngésző. Ez kissé bonyolulttá teszi néhány Linux rendszerre történő telepítést.

...

Megjelent a bootolható Live USB Creator UNetbootin 700 Qt5 támogatással

Az UNetbootin, az élő Linux USB-meghajtók létrehozásának magyar fejlesztésű eszköze frissült a 700-as verzióra. Ezzel a kiadással az alkalmazás végre a Qt5-öt (5.12; korábban Qt4-et használta) használja.

...

Puppy Linux - Slacko

Érdekes hír a Puppy Linux rajongói számára. A Puppy Linux, ami egy egyedi, minimalista, az asztalra tervezett Linux disztribúció, Slackware alapú változata elérte a 7.0 verziót.

...

Megjelent a LibreOffice 7.0.4 (Linuxra is)

Sajtóközlemény: A LibreOffice 7.0.4, a LibreOffice 7.0 család negyedik kisebb kiadása elérhető a https://www.libreoffice.org/download/ webhelyről.

...

Hogyan lehet játszani a klasszikus DOOM-ot Linuxon a Doomsday Engine-el

A DOOM a mai napig minden idők egyik legnépszerűbb PC-s játéka. Ez volt az egyik első "first person shooter" lövöldözős játékok, gyors tempójú játékmenettel és a zseniális szintű dizájnnal. Sajnálatos módon, ha a Classic Doom játékot Linux alatt játszuk, akkelavúlt megoldásokat kínál. Szerencsére itt van a Doomsday Engine.

...

Top 10 Linux disztró Distrowatch-on

Az alábbi lista a 10 jelenleg legnépszerűbb Linux disztrót mutatja be. Az adatok a Distrowath-ról származnak.

...

A CloudLinux veheti át a megszűnő CentOS helyét

Jön a CentOS nyílt forráskódú, drop-in helyettesítője a CloudLinux-tól. A CloudLinux több mint 1 millió dollárt fektet be a CentOS cseréjére. Ahogyan azt előzőleg megírtuk, a Red Hat kidobja a CentOS operációs rendszert és helyette bevezeti a CentOS Stream nevű rendszert.

...

Petíciót indítottak a CentOS megmentésére

"Do not destroy CentOS by using it as a RHEL upstream" címmel indítottak aláírásgyűjtést, az ellen tiltakozva, hogy a Red Hat bejelentette, hogy nem fejlesztik tovább a CentOS linuxot, helyette egy új CentOS Stream nevű RHEL upstream kerül fejlesztésre.

...

Megszűnik a CentOS Linux, helyette jön a CentOS Stream

A CentOS projekt a következő évben jelentős változáson megy keresztül. A Red Hat weboldalán található blogbejegyzés szerint a CentOS Linux fokozatosan megszűnik, és helyét CentOS Stream veszi át.

...

Hogyan keressünk és találjunk meg fájlokat egyszerűen

A modern operációs rendszerek sok fájlt tárolnak. Nem ritka, hogy az egy felhasználóval rendelkező operációs rendszer is több mint 100 000 fájlt tárol a lemezén. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden számítógép lemeze szénakazal lesz, és minden olyan fájl, amelyet nem szervezetten tároltunk (amire még emlékszünk), a közmondás szerint tűvé válik.

...

MacOS és Windows témák Raspberry Pi-on

Ebben a cikkben a Raspberry Pi (RPi) három operációs rendszeréről lesz szó. Ezek az operációs rendszerek nem MacOS vagy Windows 10, hanem azok kinézetével és működésével hasonlóak.

...

Megjelent a Raspberry Pi OS legújabb verziója

A Raspberry Pi OS készítői bejelentették az operációs rendszer legújabb verzióját. A Debian Linux alapú rendszert, nevéhez híven, elsősorban Raspberry Pi mini pc-kre tervezték.

...

blackPanther OS - Magyar Linux disztribúció

A blackPanther OS egy magyar fejlesztésű Linux disztribúció, amely egy felhasználóbarát Windows alternatívát kínál akár munkára használjuk, akár tanulásra, vagy csak játékra és az internet böngészésére.

...

Fedora 31 élettartama lejár - Nem lesz több frissítés

A Fedora 31 élettartama 2020. november 24-ével véget ér. További frissítések nem lesznek elérhetőek erre a verzióra.

...

MX Linux - Jelenleg a legnépszerűbb disztró

Az MX Linux, egy asztali Linux disztribúció, amely a Debian "stabil" ágán alapul, kooperatív vállalkozás az antiX és a korábbi MEPIS Linux közösségek között.

...

CWP Control Panel - A legjobb ingyenes webpanel

A CWP egy modern és fejlett Linux Control Panel webtárhely szolgáltatók és rendszergazdák számára. Arra törekszik, hogy a legjobb panel legyen a világon, a legfejlettebb funkciókra és a biztonságra összpontosítva.

...

Easy OS

Az EasyOS egy kísérleti Linux disztribúció, amely a Puppy Linux úttörőjének számos technológiáját és csomagformátumát használja.