Friss Linux Hírek, tippek

...

Arkane Linux: Egy GNOME-Centrikus Arch Alapú Immutable Disztribúció

Az Arkane Linux egyedülálló megközelítést kínál az Arch Linux világában, a GNOME középpontba állításával. Az észszerű, változhatatlan, atomi és multi-root architektúrával rendelkező Arkane Linux célja, hogy minimalista, de teljeskörű GNOME asztali élményt nyújtson, ésszerű és nem zavaró alapértékekkel.

...

Korlátlan testreszabhatóság a Floorp böngészővel

Az internetböngészők folyamatos fejlődésének világában a Floorp kiemelkedik, egyedülálló testreszabhatóságot, egyedi funkciókat és rugalmasságot kínálva. A Firefox megbízható alapjaira építkező, Japánból származó Floorp célja, hogy egyedi böngészési élményt nyújtson, amely az egyéni preferenciákat helyezi előtérbe, és elsőbbséget élvez a biztonság és adataink védelmében.

...

50 népszerű Linux disztró letöltési linkkel

Az alábbi listában a teljesség igénye nélkül, 50 népszerű Linux disztrót szedtünk össze, mellékelve a hivatalos honlapjuk címét, ahonnan letölthetőek.

...

Mit jelent az Immutable Operációs Rendszer? Röviden és érthetően

Az operációs rendszerek világában az immutabilitás koncepciója mint egy erőteljes és innovatív megközelítés tűnt fel a biztonság, a stabilitás és az egyszerű kezelhetőség növelése érdekében.

...

Hogyan fussanak a programok a Linux terminál bezárása után is

A Linux egyik erőssége a parancsok végrehajtásának rugalmassága a terminálon keresztül. Azonban egy gyakori kihívás, amivel a felhasználók szembesülnek, hogy a programok továbbra is fussanak a terminálablak bezárása után is.

...

100 Gyakran Használt Linux Parancs Felhasználók és Rendszergazdák Számára

Ez a lista 100 db. olyan népszerű Linux parancsokat tartalmaz, amelyeket rendszergazdák és tapasztalt felhasználók gyakran alkalmaznak.

...

A legjobb magyar Linux. Van ilyen?

Sokan kérdezik, illetve keresnek rá a neten, hogy "melyik a legjobb magyar linux?". Próbáljunk meg valamiféle választ találni rá.

...

OpenMandriva LX 5.0 teszt és értékelés

Az OpenMandriva Lx 5.0 mind a Plasma, mind az LXQt változatai körülbelül másfél perc alatt települnek.

...

Top 15 Linux distro 2023-ban

Az alábbiakban a 2023-as év 15 legnépszerűbb Linux disztróját soroljuk fel a Distrowatch.com népszerűségi listája alapján. A listában továbbra is az első, vagyis a legnépszerűbb distro az MX Linux, ami már 2022-ben is vezette a listát.

...

Wubuntu, azaz Windows Ubuntu

A Wubuntu egy Ubuntu alapú Linux disztro, ami kinézetében és működésében megszólalásig hasonlít a Windows 11-re. Ajánljuk azoknak, akik Linuxra váltanak, de hiányzik nekik a Windows.

...

nobara - Fedora, csak jobb?

A Nobara Project egy módosított verziója a Fedora Linuxnak, amelyhez felhasználóbarát javításokat adtak hozzá. A disztribúció olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek nincsenek jelen a szokásos Fedora verziókban, például WINE függőségek, OBS Studio, GStreamer-hez harmadik féltől származó kodekcsomagok, NVIDIA illesztőprogramok és néhány csomagjavítás. A Nobara célja, hogy megoldja ezeknek a problémáknak a legnagyobb részét, és jobb játék-, streaming- és tartalomlétrehozási élményt nyújtson az alapértelmezett beállításokkal. A projekt hivatalos kiadása egyedi témázott GNOME asztallal rendelkezik, de különféle kiadásokat kínál standard GNOME és KDE asztalokkal is.

...

Megjelent az OpenMandriva Lx 5.0

Megjelent az OpenMandriva Lx 5.0, a független, közösség által fejlesztett disztribúció hosszú várt kiadása, ez pedig a disztribúció fix kiadási ágának (a folyamatos kiadási ág helyett) az utolsó jelentős változata, amely a Plasma 5 asztali környezetet használja.

...

A Három Legnépszerűbb Linux Alapdisztró: Arch, Debian és Red Hat

A Linux rendszer kernelje számos disztribúció alapjául szolgál, amelyek széles körű felhasználói igényeket elégítenek ki. Ezek közül kiemelkednek az Arch Linux, a Debian és a Red Hat alapú disztribúciók, mint a legnépszerűbbek és leginkább használtak. Ebben a cikkben feltárjuk ennek a három disztribúciónak a főbb különbségeit, belemegyünk történetükbe, kiemeljük a népszerű változataikat, és megbeszéljük a mindennapos felhasználási eseteiket.

...

CROWZ + Openbox - Gyors és könnyű disztró

A CROWZ, korábban Zephyr egy gyors és könnyű Linux disztró, Openbox asztali környezettel.

...

Jelentős új funkciókkal érkezett a Linux 6.6 Kernel

A Linux Kernel 6.6 egy jelentős frissítés, amely számos javulást hozott magával, köztük egy új CPU ütemezőt, amely ígéretes teljesítményjavulást és kisebb késleltetést ígér. Ugyancsak egy új memóriabarát eventfs alkalmazást, valamint fejlettebb drivereket több játékhardverhez.

...

Megjelent a LibreOffice 7.6.2 és a 7.5.7 verziója, egy kritikus WebP sebezhetőség javításával

A frissítések tartalmazzák a LibreOffice irodai szoftverben felfedezett WebP sebezhetőségen kívül még különféle hibák javítását is.

...

Megjelent a Zenwalk Linux legújabb verziója

A Zenwalk Linux disztribúció alapja a korábban Linus Torvalds által fejlesztett Slackware. Az x86_64 architektúrára van fejlesztve, és főként az Xfce asztali környezetet használja. A Zenwalk a desktop disztribúciók kategóriájába tartozik, és aktívan karbantartott.

...

SkyOS 5 - Független retro operációs rendszer

SkyOS (Sky Operating System) egy ma már megszűnt prototípus, kereskedelmi és saját tulajdonú, grafikus asztali operációs rendszer volt, amit az x86 számítógép architektúrára írtak.

...

Linux telepítése MacBook-ra

A MacBook rendkívül népszerű és megbízható laptop, azonban ha Linux operációs rendszert szeretnél futtatni rajta, bizonyos lépéseket kell követned. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan telepítheted a Linuxot MacBook-ra, így képes leszel kihasználni a hardvered erejét és rugalmasságát a kedvenc Linux disztribúcióddal.

...

Ingyenes IPTV csatornák

Itt van két újabb tesztelt és működő IPTV csatornalista. Taláhatók benne film, zenei, dokumentum, gyerek és szórakoztató csatornák.