...

Mi a különbség a Linux és a BSD között?

A Linux és a BSD két nyílt forráskódú operációs rendszercsalád, amelyeket a(z) Unix operációs rendszer ihletett. Számos dolog különbözteti meg a őket egymástól, mint például a hardver támogatás, a fejlesztési filozófia, stb. Emellett a Linux népszerűbb, és szélesebb körben használt mint a BSD.

Amikor valaki kilép a Windows ökoszisztémájából, az első dolog, ami eszébe jut és számitásba vesz, az a macOS. Ellenben sokakat rögtön elriaszt az árcédula. Tovább kutatva, a nyílt forráskódú operációs rendszerek között kiemelkedő Linuxra bukkannak.

Ezután hamarosan ráébrednek, milyen sokszínű is a Linux ökoszisztéma, számos Linux disztribúcióval és származékaival. Szinte azt hiszi az ember, hogy a Linux és családja a nyílt forráskódú közösség egyetlen kiemelkedő képviselője.
De van egy kevésbé ismert operációs rendszercsalád, a BSD (Berkeley Software Distribution), amely szintén a nyílt forráskódú közösség egyik fő operációs rendszerének számít.

Különbségek a Linux és a BSD között

A legnagyobb különbség a Linux és a BSD között az, hogy a Linux egy kernel, míg a BSD egy operációs rendszer (a kernelt is tartalmazza), amely a Unix operációs rendszerből származik. A Linux kernel Linux disztribúciók létrehozására szolgál, más összetevők egymásra halmozása után.

Kombináld a Linux kernelt GNU szoftverrel és más komponensekkel, és megkapod a Linux "operációs rendszert".
A BSD esetében a gyártók hozzák létre a teljes operációs rendszert.

 

Mi az a Linux disztribúció? Miben különböznek ezek a Linux disztribúciók?

Mind a Linux, mind a BSD családnak megvan a maga képviselője vagy kabalája. A Linux esetében Tux pingvin. Vannak történetek arról, hogyan lett Tux a Linux kabalája, és hogyan kapta a nevét.


BSD Daemon vagy Beastie, egy aranyos megjelenésű démon rajz, a BSD család arca.

 

Választási lehetőségek Linuxban és BSD-ben

A Linux-felhasználók számára megszámlálhatatlan számú disztribúció áll rendelkezésre. Ezek többsége néhány népszerű Linux disztribúció származéka, beleértve a Debian, Ubuntu, Red Hat, Slackware stb.

Maga az alap BSD operációs rendszer mára már megszűnt, de a meglévő BSD-származékok, az eredetire épülnek. A jelenlegi BSD-ökoszisztéma három elsődleges operációs rendszer körül forog, nevezetesen a FreeBSD, OpenBSD és a NetBSD. Ezek közül a FreeBSD a normál felhasználókat célozza meg, és a BSD-telepítések körülbelül 80%-át teszi ki.

Ha arra gondolunk, hogy a BSD egy kevésbé ismert név, akkor a macOS (korábban Mac OS X), az Apple gépeken jelenlévő operációs rendszer is a BSD család zárt forráskódú leszármazottja.

Több variáns is van a FreeBSD-hez, NetBSD-hez stb., mint a DragonFly BSD, stb., de ezek száma jelentősen elmarad a Linux disztribúciókhoz képest.

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés