...

Mi a jó WIFI jel decibel-ben mérve

A dBm-ben, azaz decibel-ben mért jelek negatív számként jelennek meg. A dBm skála -30 és -90 között mozog.

Mi számít jó jelnek?

A tökéletes jel -30 dBm. Valószínűleg csak kevesen rendelkeznek tökéletes jellel, de ezzel igazából nincs is gond. A -67 és -30 dBm közötti erősségű jel megfelelő a legtöbb online tevékenységhez.

Íme a skála, és az egyes jelerősségek:

-30 dBm: Ez a maximális jelerősség. Ha ilyen erősségű jelünk van, akkor valószínűleg közvetlenül a hozzáférési pont mellett állunk.

-50 dBm: Kiváló jelerősség.

-60 dBm: Jó jelerősség.

-67 dBm: Megbízható jelerősség. Ez a minimum minden olyan online szolgáltatás esetében, amely megbízható kapcsolatot és Wi-Fi jelerősséget igényel.

-70 dBm: Gyenge jelerősség. Esetleg email olvasáshoz még jó lehet.

-80 dBm: Megbízhatatlan jelerősség. Lehet, hogy tudunk csatlakozni a hálózathoz, de a legtöbb online tevékenységet nem fogja támogatni.

-90 dBm: Rossz jelerősség. Nem valószínű, hogy ezen tudunk csatlakozni az internethez.

Ideális esetben a -60 dBm és a -50 dBm közötti tartományba esik (mivel -30 dBm nem valószínű). A -67 dBm-es jelerősség egy ideig működik, de ez a leggyengébb erősség, amire szükség van, de itt már előfordulhatnak szakadások, kimaradások.

Ha rossz jelet kapunk, ennek okai lehet olyan akadályok, mint vastag falak, vagy a router távolsága. De ha nem ez a helyzet, is jó megoldás lehet a probléma diagnosztizálásában a jel erősségének mérése.

A jelerősség ellenőrzése és mérése

Szémos módja van a Wi-Fi jelerősségének ellenőrzésére és mérésére. Vannak ingyenes és egyszerű módszerek a jelerősség ellenőrzésére, és vannak olyan fejlettebb módszerek is, amelyek pénzbe kerülnek.

Ha Mac-et használunk, a jel erősségét ellenőrizhetjük, az opció gombot nyomva tartva és rákattintva a Wi-Fi szimbólumra. Az RSSI mezőben megjelenik a dBm mérés.

wifi jelerősség mérése

Android és iPhone készülékekre is számos ingyenes applikáció létezik a jelerősség méréséhez.
Az egyik ilyen remekül használható ingyenes app Wifi Signal Strenght Meter, amely a Play Store-ból letölthető ide kattintva.

Na és persze nem megfeletkezvén a Linux rendszerekről, az Airshark egy kiváló eszköz erre a célra, amely szinte minden disztrón elérhető az alkalmazástelepítőből. Vagy ide kattintva letölthető.

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés