...

Slackel Linux: A könnyű és felhasználóbarát Slackware alapú disztribúció

A Slackel Linux egy olyan Slackware alapú disztribúció, amelyet kifejezetten a könnyű használhatóságra terveztek. Ez azt jelenti, hogy kevesebb időt kell eltöltened a beállításokkal és a konfigurációval, mint maga a Slackware esetében.

A Slackel Linux a Slackware Linux disztribúcióra épül, amely az egyik legrégebbi és legstabilabb Linux disztribúció. Bár a Slackware Linux nagy hangsúlyt fektet a rendszer stabilitására és biztonságára, de alapjaiban nagyon kevés előre telepített szoftvert tartalmaz. Ezzel szemben a Slackel Linux számos előre telepített szoftvert tartalmaz, ami megkönnyíti a rendszer beállítását és használatát.

A Slackel Linux lényegében a Slackware továbbfejlesztése, és az újabb szoftververziókat is tartalmazza, hogy azokat a felhasználók azonnal használhassák. Emellett az alapértelmezett szoftvercsomagok között szerepelnek olyan alkalmazások is, mint a Firefox böngésző, a LibreOffice irodai csomag, a GIMP képszerkesztő és a VLC médialejátszó.

A Slackel Linux rendelkezik KDE és Openbox felhasználói felülettel is, amelyek közül a felhasználók választhatnak. Az alapértelmezett KDE felhasználói felület modern és felhasználóbarát, míg az Openbox könnyű és gyors.

A Slackel Linux támogatja a 32 és 64 bites architektúrákat is, és mindkét verzióhoz kapunk telepítő lemezeket. A rendszer képes futtatni az összes  Slackware Linux által támogatott szoftvert, így a felhasználók széles körű választékban találhatnak olyan alkalmazásokat, amelyek megfelelnek az igényeiknek.

Miben különbzik más disztróktól, például az Arch vagy a Debian?

A Slackel Linux jelentős különbségekkel rendelkezik más, például Arch vagy Debian alapú kiadásokhoz képest. Csak néhány a sok közűl:

Telepítés:
A Slackel Linux telepítése nagyon egyszerű és felhasználóbarát, ellentétben az Arch Linux telepítésével, amely a tapasztalt felhasználók számára is kihívást jelenthet. A Debian alapú disztribúciók telepítése viszont általában könnyebb, de a Slackel Linux számos előre telepített alkalmazással rendelkezik, így a felhasználók azonnal használhatják azokat a telepítés után.

Felhasználói felület: A Slackel Linux támogatja a KDE és az Openbox felhasználói felületet is, ami különbözik az Arch és Debian alapú disztribúcióktól. Ez a választási lehetőség nagy előnye, mert minden felhasználó megtalálja a neki leginkább megfelelő felhasználói felületet.

Szoftvercsomagok: A Slackel Linux szoftvercsomagjai általában frissebbek, mint a Debian alapú disztribúcióké, de kevésbé frissek, mint az Arch. Viszont a Slackel Linux stabil és megbízható, mivel a szoftvercsomagokat gondosan tesztelik, mielőtt azokat a felhasználók számára elérhetővé teszik. Monjuk ebben hasonlít az Arch-hoz, mivel az is a legstabilabbak közé tartozik.

Közösség: A Slackel Linux közössége kisebb, mint az Arch vagy Debian alapú disztribúcióké, de a fejlesztők rendszeresen frissítik a disztribúciót és segítenek a felhasználóknak a problémák megoldásában.

 

Néhány szó a Slackel alapjául szolgáló Slackware Linuxról

A Slackware Linux egy 1993-ban indult, nagyon hagyományos Linux disztribúció, amely nagyon erős hangsúlyt fektet a stabilitásra és a biztonságra. A Slackware Linux az egyik legrégebbi fennálló Linux disztribúció, és nagyon hű az eredeti Unix-filozófiához, amely szerint a rendszer alapvető elemei egyszerűek, stabilak és jól dokumentáltak kell, hogy legyenek.

A Slackware Linux alapértelmezetten nem tartalmaz előre telepített grafikus felhasználói felületet, és az alapértelmezett telepítő program sem kínál sok lehetőséget a szoftverek kiválasztására és telepítésére. Ez a megközelítés lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját igényeiknek megfelelően telepítsék és konfigurálják a rendszert.

A Slackware Linux hagyományos csomagkezelő rendszere a "tarball", amely nagyon egyszerű, de hatékony módszer a szoftverek telepítésére és kezelésére. A Slackware Linux nagyon népszerű felhasználók körében a rendszer stabilitása és megbízhatósága miatt, valamint azért, mert lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy pontosan olyan rendszert hozzanak létre, amilyenre szükségük van.

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés