...

WebP előnézet (bélyegképek) megjelenítése GTK file kezelő alkalmazásokban (Nautilus, Thunar, stb.)

Webp képek Linux fájlkezelőben.Telepítsük a WebP GDK Pixbuf Loader könyvtárat, hogy megjelnjenek a miniatűrök / bélyegképek a GTK alkalmazásokban WebP képeiről.

A telepítő csomagok már elérhetőek a Fedora, az Arch Linux / Manjaro, az openSUSE Tumbleweed és más területeken is, így ezekben az esetekben telepíthetjük a tárolókból. Nem elérhető visztont a Debian / Ubuntu tárolókban, ezekre a forrásból kell felépíteni (utasítások egy kicsit lejjebb ezen az oldalon).

Hogyan telepítsük Fedora, Arch Linux / Manjaro vagy openSUSE Tumbleweed rendszerbe:

Fedora:

sudo dnf install webp-pixbuf-loader

Arch Linux / Manjaro:

sudo pacman -S webp-pixbuf-loader

openSUSE Tumbleweed:

sudo zypper install webp-pixbuf-loader

 

Debian / Ubuntu (és Pop! _OS, Linux Mint, Elementary OS stb.) Telepítéséhez forrásból kell felépíteni. Kezdjük az építési függőségek telepítésével:

sudo apt install libwebp-dev libgdk-pixbuf2.0-dev meson build-essential

Ezután töltsüke le a legújabb webp-pixbuf-loader .tar.gz archívumot a kiadás oldaláról, és bontsuk ki az archívumot. Ezután nyissunk meg egy terminált, keressük meg azt a mappát, ahová az archívumot kibontottuk, építsük fel és telepítsük a következő 3 parancs segítségével:

meson builddir -Dgdk_pixbuf_query_loaders_path=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/gdk-pixbuf-2.0/gdk-pixbuf-query-loaders

ninja -C builddir

sudo ninja -C builddir install

A webp-pixbuf-loader Ubuntu-ra (és valószínűleg a Debianra is) való telepítésekor a gdk-pixbuf-thumbnailer bélyegképfájl rossz helyen van. A javításhoz le kell cserélnünk a/usr/local/bin/gdk-pixbuf-thumbnailer fájlt a/usr/bin/gdk-pixbuf-thumbnailer fájlra a /usr/local/share/thumbnailers/webp-pixbuf.thumbnailer fájlban (mindkét esetben) . Ezt manuálisan is megtehetük, vagy az alábbi paranccsal:

sudo sed -i 's/\/usr\/local\/bin\/gdk-pixbuf-thumbnailer/\/usr\/bin\/gdk-pixbuf-thumbnailer/g' /usr/local/share/thumbnailers/webp-pixbuf.thumbnailer

Most itt az ideje, hogy kipróbáluk! Nyissunk meg egy GTK alkalmazást, például a Nautilust vagy a Thunart. Győződjünk meg arról, hogy eddig nem futott, ezért zárjunk be minden futó példányt, és nyissuk meg újra, pl. ha Nautilus vagy Thunar programot használunk, akkor az összes példányt kiléphetjük a nautilus -q vagy a thunar -q futtatásával.

Ezután navigáljunk egy mappához, amely statikus WebP -képeket tartalmaz. Ezt a Wikipédia -képet (forrást) használhatjuk tesztelésre, ha nincs ilyen formátumú képünk. Most látnunk kell a nem animált WebP képek miniatűrjeit.

Ha nemlátuk a bélyegképeket a WebP -képekhez, akkor megpróbálhatjuk törölni az indexkép gyorsítótárát (ez eltávolítja az összes indexképet, ezért azokat újra kell generálni):

rm ~/.cache/thumbnails/fail/gnome-thumbnail-factory/*.png

rm ~/.cache/thumbnails/normal/*.png

rm ~/.cache/thumbnails/large/*.png

A cikk forrása: Linuxuprising

 

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés