...

MassOS - Rendkívül könnyű, gyors és felhasználóbarát Linux disztró

A MassOS egy ingyenes GNU/Linux operációs rendszer laptopokhoz és asztali számítógépekhez, amelyet minimálisra és könnyűre terveztek, anélkül, hogy a funkciók és a felhasználói élmény terén kompromisszumokra lenne szükség.

A MassOS tematikus Xfce asztali környezetet használ. Ez lehetővé teszi, hogy a rendszer erőforrásait könnyítse, miközben vizuálisan vonzó és könnyen használható maradjon.

A MassOS teljesen független, és nem alapul egyetlen meglévő GNU/Linux disztribúción sem. Ez azt jelenti, hogy mentesül attól, hogy rajta kívül álló disztribúciókhoz kötődjünk, alkalmazkodjon.

A MassOS-nek három kiadása van. A normál/standard kiadás egy tipikus live ISO rendszertelepítővel. Van egy második ISO, amely ugyanazt az élményt kínálja, kivéve, hogy a firmware-t eltávolították a letöltésből. A harmadik kiadás nem ISO, hanem egy fájlrendszer-archívum, amely a disztribúció manuális telepítésére használható. Ez akkor lehet hasznos, ha valaki teljesen manuális beállítást szeretne végrehajtani, vagy a MassOS-t chroot környezetbe szeretné telepíteni.

Az alkalmazás menü és a beállítások panel

Az Xfce desktop egy vékony panelt helyez el a kijelző tetején, ahol az alkalmazásmenüt, a feladatváltót és a rendszertálcát találjuk. Az alján található egy kompakt dokkoló, amely gyors hozzáférést biztosít az olyan eszközökhöz, mint a fájlkezelő, webböngésző és szoftverközpont. Az asztalon ikonokat találunk a fájlkezelő megnyitásához és a rendszertelepítő elindításához.

Telepítés

A MassOS szöveges telepítőt használ, amely egy terminálablakban indul el. A telepítő nagyon hasonlít a Slackware és a Zenwalk által használt telepítőhöz, és egy sor menün keresztül vezeti a felhasználót. Lehetőségünk van a teljes helyi lemez vagy egyetlen partíció átvételére. A rendszer megkér minket, hogy állítsunk be egy jelszót a root fiókhoz és hitelesítési adatokat egy normál felhasználói fiókhoz. A MassOS telepítője ezután megkérdezi, hogy szeretnénk-e engedélyezni a Bluetooth támogatást, és hogy a GRUB rendszertöltő telepítése előtt ellenőriznie kell-e más operációs rendszereket. A telepítő ezután befejezi és újraindítja a számítógépet.

Telepítés utáni első indítás

A disztribúció egy grafikus bejelentkezési képernyőre indul, ahol bejelentkezhetünk az Xfce asztalra. Amikor először jelentkezünk be, az asztalon megjelenik az üdvözlő ablak.

Az asztali környezet szokatlanul gyors a legtöbb modern disztribúcióhoz képest, még azokhoz is, amelyek viszonylag könnyű Xfce környezetet futtatnak. A rendszer alapértelmezés szerint sötét témát használ, amely nagy kontrasztú szöveget és egységes megjelenést kínál.

Az alkalmazásmenü egy kicsi, de hasznos szoftvergyűjteményt tartalmaz. A Firefox webböngészője egy dokumentumnézegetővel, néhány asztali konfigurációs eszközzel, fájlkezelővel, terminállal és GNOME szoftverrel együtt van telepítve. A Parole médialejátszó alapból lejátssza az audio- és videofájlokat.

Már az elején észrevető, hogy a hangerőszabályzó alapértelmezés szerint el van némítva. A hangerőt a rendszertálcán lévő hangerő ikonra kattintva engedélyezhetjük.

A MassOS a GNU parancssori segédprogramok teljes készletével, kézikönyvoldalakkal és fejlesztői eszközökkel érkezik, mint például a GNU Make és a GNU Compiler Collection. A CUPS nyomtatószoftvert a csomag tartalmazza, és a CUPS webportálon keresztül konfigurálható. 

Erőforrás felhasználás

A fenti segédprogramok és az asztali számítógép nem sok erőforrást igényel. Amikor bejelentkezett az Xfce asztali gépre, a rendszer körülbelül 380 MB RAM-ot fogyaszt, egy friss telepítés pedig körülbelül 7 GB lemezterületet. Ez a modern szabványok szerint viszonylag könnyű.

Telepítés VIDEÓ

Letöltés: https://massos.org/download.html

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés