...

TrueNAS: Egy Robusztus Hálózati Storage Megoldás

A TrueNAS, egy megbízható és sokoldalú hálózati tárolási operációs rendszer, széles körű elismerést szerzett megbízhatóságával, skálázhatóságával és nyílt forráskódú természetével.

A fejlesztők Franciaországból és az Egyesült Államokból közösen hozták létre, és a TrueNAS számos tárolási igényt kielégít, legyen szó személyes vagy vállalati környezetről. Ez a cikk részletesen bemutatja a TrueNAS fő jellemzőit, architektúráját és különböző ágait, hangsúlyozva annak jelentőségét az adatkezelési megoldások világában.

A TrueNAS Áttekintése

Operációs Rendszer Típus: BSD, Linux
Alapja: Debian, FreeBSD
Származás: Franciaország, USA
Architektúra: x86_64
Asztali Felület: Nincs Asztal, WebUI

A TrueNAS két fő ágban érhető el: a TrueNAS CORE és a TrueNAS SCALE, mindkettő speciális felhasználási esetekre szabva és különböző alapokon nyugszik.

TrueNAS CORE

A TrueNAS CORE, korábban FreeNAS néven ismert, kiemelkedik mint egy ingyenes és nyílt forráskódú NAS operációs rendszer. Ez a TrueNAS projekt közösségi támogatású ága, amely a FreeBSD alapjaira épül, és az iXsystems támogatja, amely cég híres a nyílt forráskódú tárolási megoldásokhoz való hozzájárulásairól.

A TrueNAS CORE Fő Jellemzői:

 1. Átfogó Tárolási Támogatás:

  • A TrueNAS CORE támogatja a fájl-, blokk- és objektumtárolást, így sokoldalú megoldást kínál különböző tárolási igényekhez.
 2. ZFS Fájlrendszer:

  • A TrueNAS CORE központjában a ZFS fájlrendszer áll, amely ismert robusztusságáról, adatintegritásáról és fejlett funkcióiról, mint például a pillanatképek, klónozás és adatkompresszió.
 3. Webalapú Felhasználói Felület:

  • A TrueNAS CORE-t egy intuitív WebUI-n keresztül kezelik, így nincs szükség asztali környezetre, ami egyszerűsíti a kezelést minden szintű felhasználó számára.
 4. Közösségi Támogatás:

  • Közösségi projektként a TrueNAS CORE folyamatos hozzájárulásokból és fejlesztésekből profitál világszerte, biztosítva megbízhatóságát és gazdag funkcionalitását.

TrueNAS SCALE

A TrueNAS CORE-tól eltérően a TrueNAS SCALE a Debian Linux disztribúcióra épül. Ez az ág egy ingyenes és hiper-konvergens tárolási megoldást kínál, egyesítve a NAS képességeit a Linux rugalmasságával.

A TrueNAS SCALE Fő Jellemzői:

 1. Hiper-Konvergens Infrastruktúra:

  • A TrueNAS SCALE egyesíti a tárolást, a számítást és a virtualizációt, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy egy egységes megoldást alkalmazzanak IT infrastruktúrájuk kezelésére.
 2. Debian-Alapú Architektúra:

  • A Debian Linux stabilitására és kiterjedt ökoszisztémájára támaszkodva a TrueNAS SCALE ismerős környezetet kínál a Linux-alapú rendszerekhez szokott felhasználók számára.
 3. Konténerizáció és Virtualizáció:

  • A TrueNAS SCALE támogatja a Docker konténereket és a Kubernetes orkesztrációt, lehetővé téve az alkalmazások és szolgáltatások zökkenőmentes telepítését a tárolási funkciók mellett.
 4. Skálázhatóság:

  • A TrueNAS SCALE a kis otthoni beállításoktól a nagyvállalati környezetekig terjedően skálázható, biztosítva a felhasználók igényeinek megfelelő növekedést.

TrueNAS Enterprise

A TrueNAS egy kereskedelmi ággal is rendelkezik, amely TrueNAS Enterprise néven ismert. Ez a verzió a TrueNAS CORE alapjaira épít, és vállalati szintű funkciókat és támogatást nyújt a kritikus tárolási igényekkel rendelkező vállalkozások és szervezetek számára.

A TrueNAS Enterprise Fő Jellemzői:

 1. Fejlett Támogatás és Szolgáltatások:

  • A TrueNAS Enterprise professzionális támogatást kínál, biztosítva, hogy a vállalkozások szakértői segítségre számíthatnak tárolási infrastruktúrájukhoz.
 2. További Fejlett Funkciók:

  • További vállalati funkciók közé tartoznak a magas rendelkezésre állású konfigurációk, fokozott biztonsági intézkedések és optimalizált teljesítmény a kritikus alkalmazások számára.
 3. Átfogó Kezelési Eszközök:

  • A TrueNAS Enterprise fejlett kezelési eszközöket és integrációkat kínál, megkönnyítve a működést a komplex IT környezetekben.

Összegzés

A TrueNAS, a CORE, SCALE és Enterprise ágakkal, átfogó megoldást kínál a különböző hálózati tárolási igényekhez. Legyen szó a közösségi által támogatott TrueNAS CORE-ról, a hiper-konvergens TrueNAS SCALE-ról, vagy a funkciókban gazdag TrueNAS Enterprise-ról, a felhasználók megtalálhatják az igényeiknek megfelelő megoldást. A BSD és Linux architektúrák erősségeit kihasználva a TrueNAS továbbra is megbízható és innovatív választás az adatkezelési megoldások folyamatosan változó világában.

LETÖLTÉS

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés