...

Mi a különbség a 2,4 és 5 GHz -es WiFi között?

A vezeték nélküli jelek sokféle adatot továbbíthatnak. Ezek lényegében csak elektromágneses hullámok, amelyek meghatározott frekvencia -spektrumon keresztül haladnak a levegőben, a jel rezgésének sebességével. A számok tehát azt jelentik, hogy a router 2,4 vagy 5 GHz -es frekvenciákon cserél információt.

Mi a különbség a frekvenciák között?

A fő különbség a sebesség.

Ideális körülmények között a 2,4 GHz-es WiFi akár 450 Mbps vagy 600 Mbps, míg az 5 GHz-es Wi-Fi akár 1300 Mbps sebességet is támogat. De várjunk csak! A maximális sebesség attól függ, hogy a router milyen vezeték nélküli szabványt támogat - 802.11b, 802.11g, 802.11n vagy 802.11ac.

A második eset a 2,4 GHz -es spektrum körüli zajkitörés.

A 2,4 GHz -es sáv elég zsúfolt lehet. Sok eszköz használja, például vezeték nélküli telefonok, Bluetooth -eszközök vagy akár mikrohullámú sütők. Ez a sebesség jelentős csökkenését vagy néha a WiFi jel teljes blokkolását okozhatja. Az 5 GHz -es sáv sokkal kevésbé túlterhelt, ami azt jelenti, hogy valószínűleg stabilabb kapcsolatokat kap, és nagyobb sebességet tapasztal az ember.

Mi a helyzet a hálózati lefedettséggel?

A 2,4 GHz -es sáv által használt hosszabb hullámok jobban megfelelnek a nagyobb hatótávolságnak és a falakon és szilárd tárgyakon keresztüli átvitelnek. Az 5 GHz -es sáv által használt rövidebb hullámok miatt kevésbé képes áthatolni a falakon és szilárd tárgyakon.

két hőtérkép, amelyek összehasonlítják a WiFi jelerősséget egy épületben 5 gigahertzes és 2,4 gigahertzes frekvencia között

 

 

 

 

 

Akkor melyik router a jobb?

Mint minden az életben, attól is függ... Többnyire az 5 GHz -es választás több perspektívát jelent, de néha az egyik verzióról a másikra való váltás haszontalannak bizonyulhat, ha nem tudjuk teljes mértékben kihasználni. Ha olyan helyen élünk, ahol kevés más hálózat van, és az internetkapcsolatunk kevesebb, mint 25-50 Mbps, akkor egy 2,4 GHz-es router megfelelő választás lehet, hogy pénzt takarítsunk meg. Másrészt, ha nagyon gyors internetkapcsolatunk van, és olyan helyen élünk, ahol sok hálózat van, akkor fektessünk be egy 5 GHz -es routerbe, hogy elkerüljük a zsúfolt 2,4 GHz -es sávot, és teljes mértékben ki tudjuk használni az internetkapcsolatunkat.

 

Forrás és kép: socialwifi.com

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés