...

Nagyott nőtt a Steam népszerűsége a Linux játékosok körében

A Steamen aktív Linux-játékosok száma tovább növekszik a Valve legújabb, novemberi hardverfelmérése alapján, és mára elérte az 1,16%-ot.

2021 áprilisa óta a Linux-játékosok száma a Steamen folyamatosan nőtt, tehát ez hét hónapnyi növekedést jelent – öt hónappal ezelőtt ez a szám átlépte az 1%-os elfogadási határt, és (nyilvánvalóan) azóta is e szint felett maradt.

Feltehetően az újabb növekedések legalább részben a Steam Deck effektusnak tudhatók be, mivel egyre többen használják  a Linuxot, mint alternatív játékplatformot.

A Gaming on Linux azt jósolja, hogy amint a Steam Deck ténylegesen megjelenik, még magasabb szintre emelheti az elterjedtségi adatokat – attól függően, hogy a Valve számolja-e az eszközöket (vagy inkább a Steam OS 3-mal működő hardvert) a számokban. 

Ahogy már korábban is mondtuk, évek óta először fordult elő, hogy a Linux túllépi az operációs rendszer Steamen való 1%-os átvételének határát, és vicces, hogy ez utoljára akkor történt, amikor a Protont – a Windows játékok futtatását elősegítő kompatibilitási réteg Linux (és a Steam Deck-kel) – először a Valve adta ki.

Talán láthatjuk, hogy a Linux a 2%-os küszöb felé halad, vagy lehet akár egy olyan forgatókönyv, amikor a macOS-t a Steam második leggyakrabban használt operációs rendszereként kezdi megkérdőjelezni – az Apple platformja most 2,7%-on áll.

A játékosok túlnyomó többsége természetesen Windows-t, és többnyire Windows 10-et használ, de a legfrissebb, novemberi adatokkal nagy változás indult meg, és egyre többen tértek át a Windows 11-re.

A Windows 11 1,82%-on állt az októberi felmérésben, most pedig 8,28%-ra ugrott, és a Microsoft november közepétől még jóval több számítógépen elérhetővé tette az operációs rendszert. Ha ez a fajta ütem folytatódik, a januári Steam hardverfelmérés szerint a játékosok körülbelül 20%-a Windows 11-et használ.

Forrás: Techradar.com

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés