...

OpenMandriva LX 5.0 teszt és értékelés

Az OpenMandriva Lx 5.0 mind a Plasma, mind az LXQt változatai körülbelül másfél perc alatt települnek.

Sajnálatos módon, az hetes próbaidőszak során ez volt az egyetlen kiemelkedő pont. Az LXQt változat egy D-bus hibának köszönhetően túlnyomórészt használhatatlan volt, és a Plasma változat, bár olyan sikkes és menő, mint ahogyan a Plasma-nak lennie kellene, saját részarányú idegesítő hibákkal rendelkezett, amelyek miatt nem ideális választás mindennapos használatra.

Talán a legcsalódottabb rész az új OpenMandriva 5.0 (amely a stabil "Rock" ág legfrissebb kiadása, kódnéven "Iodine"), hetével kapcsolatban az volt, hogy valóban kedveltem volna az LXQt verziót; könnyebb, kevésbé bonyolult asztali környezeteket részesítek előnyben, és sosem láttam értelmét olyan funkcióknak, mint a KWallet és azok a felugró ablakok. De a LXQt többszöri sikertelen próbálkozás után kénytelen voltam a Plasma 5 verzióra váltani a felülvizsgálat miatt.

A másik ironikus dolog itt?

Az, hogy az OpenMandriva az egyik legrégebbi és legnagyobb tiszteletteljesebb Linux disztribúció. Gyökerét 1998-ig vezeti vissza, amikor a Mandrake Linux talán a legfelhasználóbarátabb disztró volt abban az időszakban. Az, hogy az OpenMandriva kiadott egy asztali környezetet, amely nem működik, és egy másikat, amely nem működik elég jól, különösen csalódást keltő a története fényében.

Rendszerkövetelmények

Az OpenMandriva Lx-t a francia, közösség támogatta OpenMandriva Egyesület fejleszti, amely egy gördülő kiadást is kiad ROME néven. A 64 bites Rock verzióval dolgoztam, amelynek LXQt változata 1,7 GB ISO-ban érkezett, míg a Plasma 5 verzió 2,8 GB ISO-t foglal el. (Van egy Plasma ISO is a modern AMD processzorokhoz (Ryzen, ThreadRipper, EPYC), valamint egy GNOME asztali környezetű verzió is.) Az OpenMandriva tárolók tartalmaznak "alternatív asztali környezeteket" is, mint például a MATE, Xfce és Cinnamon, és ezek elérhetők közösségi verzióként.

Az 5.0 verzió helyettesíti a körülbelül másfél évvel ezelőtt megjelent 4.3 verziót. Nem látszik, hogy meddig lesz támogatva a 5.0 verzió. A minimális rendszerkövetelmények legalább 2048 MB memóriát és legalább 10 GB merevlemez-területet igényelnek, a teljes Plasma asztali környezet telepítéséhez pedig 20 GB javasolt. Ezen felül a Plasma asztali környezet egy 3D grafikus kártyát igényel, amely támogatja az OpenGL 2.0 vagy újabb verziót, ezért a disztribúció az AMD, Intel, Adreno vagy VC4 grafikus chipek használatát javasolja.

Az új kiadás, amely az utolsó Plasma 5-t tartalmazza, a 6.6 LTS kernelen alapul, és számos egyéb KDE és Plasma frissítést kínál a háttérben. A 5. verzió összeolvasztja a / és /usr fájlrendszereket, és az összes aktuális biztonsági sebezhetőséget, beleértve a glibc és curl hibákat is, javítja.

Ami nem lett javítva vagy frissítve, az a LXQt D-bus hiba, amely akkor jelentkezett, amikor az asztalt a VirtualBox-ban telepítettem. Technikailag figyelmeztetés, amely azt mondja: "A DBus Activation Environment nincs frissítve. Néhány alkalmazás esetleg nem működik megfelelően." Figyelmen kívül hagytam, gondolván, hogy valószínűleg valamilyen VirtualBox hiba, de néhány alkalmazás valóban nem működött megfelelően. Például a Latte, a Plasma dokk, települt, de nem indult el, még hibaüzenetet sem dobott fel, amikor parancssorban futtattam. A rendszer frissítése sem segített.

A hiba ugyanez volt, amikor az LXQt-t a Dell tesztgépemen telepítettem, és bármilyen frissítés sem hozott változást. Még bosszantóbb: nincs említés a D-bus problémáról sem a kiadási jegyzetekben, sem azok kiegészítőjében, sem az OpenMandriva fórumán, csak egy D-bus hiba jelentés található júniusból a gördülő kiadással kapcsolatban, amelyet alacsony prioritásúként jelöltek meg.

Nyomtatásra semmi látható mód nem volt; nincs nyomtató rész a Rendszerbeállítások panelen. A CUPS telepítve van, de a parancssor és a CUPS helyi weboldalán keresztüli hozzáférés sem segített sokat. A különben kiváló OpenMandriva wiki-ben találhatóak utasítások, de homályosak és úgy tűnik, mintha egy másik asztali környezetre lennének írva.

Másik asztali környezet kipróbálása

Ezért váltottam a Plasma változatra, és minden sokkal jobbnak tűnt. Gyorsan települt, és ez volt az eddigi legjobb tapasztalatom a Calamares telepítővel. Nem jelent meg D-bus üzenet, a Latte úgy működött, ahogy kellett, és a hálózati Canon nyomtatóm azonnal felismerésre került. Még nyomtatott és szkennelt is.

Mint említettem, olyan asztali környezeteket részesítek előnyben, amelyek nélkülözik a fölösleges díszeket, de ez inkább preferencia, mint olyasmi, amit egy kiadás értékelése során kellene megítélni. Ebben a vonatkozásban az OpenMandriva 5.0-ban szinte minden megvolt, amire szükségem volt az írói tevékenységemhez, és a welcome képernyő felajánlotta a Homebank és a sokkal alábecsült Zim, egy általam széles körben használt jegyzetkészítő alkalmazás telepítését. A rendszer kilencven százalékában gyors és reaktív volt.

Ezenkívül a Plasma 5 verzióval együtt érkezik a LibreOffice 7.6.3.2, a Konsole szövegszerkesztő, a QMPlay2 videókhoz és zenékhez, a KDE Connect, az Okular dokumentumnéző és egy sor más KDE-specifikus alkalmazás.

De sok más dolog volt frusztráló, hasonlóan egy olyan autóhoz, amely elég jól fut, de a ablakok nem mindig zárnak be teljesen, a műszerfal világítása ok nélkül villog, és a visszapillantó tükör sosem marad ugyanabban a helyzetben.

Itt van néhány példa:

Az online fióktelepítő a Rendszerbeállításokban nem tudta telepíteni a Nextcloudot - azt mondta, hogy nem ismeri fel a webcímet. De amikor a Nextcloudot az asztali módszerrel telepítettem, minden rendben ment. Az online fióktelepítő szintén nem működött a Fedora 39-ben.

A Plasma verzió legalább öt módot kínál a szoftver telepítésére vagy frissítésére, ami zavaró, nem kifejezetten intuitív, és azok közül nagyrészt nem mindig működik. Van a DnfDrake a telepítéshez; a dnfdragora, a Fedora változata a Debian család Synaptic-jának; a KDE Discover áruház; a Rendszerfrissítés a vezérlőközpontban; és a parancssor. Ugyanakkor a hivatalos útmutatások azt javasolják, hogy a rendszerfrissítéshez a parancssort használják, és úgy tűnik, ez a legjobb megközelítés a szoftver telepítéséhez is.

A Zoom, amely Flatpak-ként van telepítve, összeomlott, amikor megpróbáltam használni. Az ikon rövid ideig megjelent a panelen, majd eltűnt. Soha nem működött. Az RPM fájl, amit letöltöttem a Zoom weboldaláról, nem települt - egy "konfliktusos kérések" üzenet jelent meg, ami egy ismert Zoom hibának része, az ibus-t érintő problémával.

Véletlenszerű képernyőkésések és befagyások. Ez különösen idegesítő volt, amikor a vezérlőközpont rendszerfrissítését használtam. (Ezt próbáltam meg, mert a parancssor használata számos 404 hibát eredményezett az extra OpenMandriva tárolókra.) Kattintottam a vezérlőközpont ikonra a rendszer frissítéséhez, és semmi sem történt. Kattintottam újra, és akkor két példányban próbálta betölteni.

Végül nem vagyok biztos abban, miért telepítik a KDE Falkon böngészőt alapértelmezettként. Megfelelő, feltételezem, de még mindig vannak problémái a multimédiás tartalom kezelésével, például a YouTube-on a képernyőfoszlánással. És a kiterjesztések katalógusa nem olyan teljes, mint a Firefoxé, amely szintén nyílt forráskódú.

Igen, könnyű másik böngészőt telepíteni, és a Discover legalább egy tucatot felsorol. De a Falkon használata alapértelmezett módon az OpenMandriva fejlesztőinek választásait mutatja be - az a filozófia kerül előtérbe, amely fontosabb, mint a használhatóság. 

LETÖLTÉS

A tesztelés használt konfiguráció

Dell Latitude E7440 laptop

CPU: Intel i7-4600U

Tároló: 256GB SSD

RAM: 8GB

Hálózat: Qualcomm Atheros AR9485

Video: Intel HD Graphics 4400

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés