...

Megjelent az OpenMandriva Lx 5.0

Megjelent az OpenMandriva Lx 5.0, a független, közösség által fejlesztett disztribúció hosszú várt kiadása, ez pedig a disztribúció fix kiadási ágának (a folyamatos kiadási ág helyett) az utolsó jelentős változata, amely a Plasma 5 asztali környezetet használja.

Az előző fix kiadás, az OMLx 4.3 után eltelt másfél év során számos dolog megváltozott. A friss kiadás például az 6.6 LTS kernelen alapul (elérhető továbbá a kernel-desktop-6.6.2 - 6.7.0-rc2 is), a Mesa 23.3.0-rc4, a Qt 5.15.11+KDE javításokkal és 6.6.0, a KDE Frameworks 5.112, a KDE Gear 23.08.3, a Plasma 5.27.9.1, a LibreOffice 7.6.3 és egyéb aktuális nyílt forráskódú szoftvereket tartalmaz.

Az összetevők frissítése mellett ez az első fix kiadás, amely összeolvasztja a / és /usr fájlrendszereket.

Az összes fontos biztonsági sebezhetőséget, például a glibc és a curl gyakran jelentett problémáit, azonnal kezelték a releváns javítások elérhetővé válása után. Erősen ajánljuk mindazoknak, akik az OMLx 4.x kiadásait használják, hogy friss telepítéssel folytassák az OpenMandriva Lx 5.0 használatát.

Azok, akik az OpenMandriva ROME (Rolling release) vagy Cooker verziókat használják, nem szükséges frissíteniük. Az összes új funkció, amit a 5.0 kínál, már elérhető a folyamatos kiadási ágakon, és ott alaposan letesztelték.

Az új disztribúció változatok - például egy szerverközpontú változat és verziók különböző ARM lapokhoz - hamarosan követik. Még dolgoznak azon, hogy a Mali G610 GPU-n található, például a Rockchip 3588 lapokon, teljesen nyílt grafikus rendszert hogyan hozzanak létre. Az aktuális snapshotok ígéretesek.

Egy RISC-V port is folyamatban van, de valószínűleg nem lesz kész a következő fix kiadásig, a 6.0 előtt.

A disztribúció 10. évfordulójának tiszteletére a háttérképek részébe felvettek egy bemutatót az OpenMandriva legjelentősebb háttérképeiről.

Impressziókat és problémákat jelenthetjük a fórumon. Nagy problémákat bug reportként is be lehet jelenteni. Az OpenMandriva fejlesztőivel valós időben a #openmandriva-cooker:matrix.org címen is kapcsolatba léphetünk.

Az OpenMandriva Lx 5.0 letölthető innen.

 

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés