...

Megjelent a bootolható Live USB Creator UNetbootin 700 Qt5 támogatással

Az UNetbootin, az élő Linux USB-meghajtók létrehozásának magyar fejlesztésű eszköze frissült a 700-as verzióra. Ezzel a kiadással az alkalmazás végre a Qt5-öt (5.12; korábban Qt4-et használta) használja.

Az UNetbootin egy program indítható Linux USB-meghajtók létrehozására az általunk megadott ISO-kép felhasználásával, vagy egy Linux-disztribúció automatikus letöltésével egy előre meghatározott listáról. Az eszköz használható az ISO lemezkép telepítésére is; ez a merevlemez telepítési mód ugyanaz, mintha élő CD-ről vagy élő USB-ről indult volna.

A támogatott Linux disztribúciók között szerepel az Ubuntu és az olyan változatai is, mint az Xubuntu vagy a Kubuntu, a Linux Mint, de a Debian, az openSUSE, az Arch Linux, a Fedora, a Gentoo és még sok más, valamint a FreeBSD és a NetBSD. Az eszköz segítségével indítható USB-meghajtókat is létrehozhat különféle segédprogramokra, például Parted Magic, SystemRescueCD, Backtrack, Smart Boot Manager és még sok más.

Microsoft Windows, Linux és macOS rendszereken is elérhető.

Egy másik UNetbootin funkció az a képesség, hogy telepített rendszernek megfelelő, állandóan indítható USB-meghajtókat hozzon létre. Ez csak az Ubuntu esetében működik - egy állandó élő USB-meghajtó létrehozásához írja be a használni kívánt állandó hely mennyiségét a "Fájlok újbóli indításakor történő tárolására használt terület" ("Space used to preserve files across reboots") mezőbe.

Az UNetbootin már egy ideje hiányzik néhány Linux disztribúció, például a Debian és az Ubuntu hivatalos program telepítőjéből. Talán a legfrissebb kiadással, amely az UNetbootint a Qt5 -t használja, a karbantartók fontolóra veszik az újbóli felvételt.

A Qt5 használatának frissítésének köszönhetően az UNetbootin már nem tűnik töröttnek, elavúltnak a legújabb Linux disztribúciókban.

Emellett az Unetbootin 700 -ban már megtalalálható az Ubuntu 20.10, a Linux Mint 19.3-at és a 20-at a támogatott terjesztések listájában. Ez a kiadás eltávolítja az elavult sudo segítőket is, mint például a gksu, a kdesu stb.

Ennek ellenére az alkalmazás továbbra is root-t igényel, hogy létrehozhassa az élő USB-t. 

Itt szeretnénk megemlíteni azt is, hogy ha az UNetbootin programmal szeretnénk létrehozni a Linux disztribúció bootolható USB-meghajtóját, és annak ellenére sem jelenik meg USB-meghajtó az alkalmazásban, hogy USB-meghajtót helyezett be, használhatja a GParted-et, hogy az USB meghajtót FAT32-re formázza. Lehet, hogy ki kell húzni, majd újra be kell dugni, és megjelenik az UNetbootin-ban.

Forrás: linuxuprising.com

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés