...

Idén 30 éves a Linux!

"Nem lesz nagy" - Augusztus 25-én volt harminc éve, hogy Linus Torvalds bejelentette ingyenes operációs rendszerét a világnak.

Mint a világ legnagyobbjai közül, a Linuxnak is szerény kezdetei voltak. A GNU ambiciózus, ingyenes, nyilvános operációs rendszeren dolgozott, de a projekt késett, és a rajongók gyorsan elfogadták Linus Torvalds új projektjét. Az évek során a Linux világszerte elérhető, ingyenes szoftverbázissá nőtte ki magát, amely nagyrészt ellenáll az egyes kormányok, vállalatok és tudományos intézmények beavatkozásának. A Linux világszerte emberek milliárdjainak életében jelen van, a szerver számítógépektől az okostelefonokon át a beágyazott eszközökig.

Idén ünnepeljük a Linux megjelenésének harmincadik évfordulóját és az ingyenes, nyílt forráskódú szoftvermozgalmat, amely az operációs rendszerrel együtt fejlődött és nőtt. Boldog születésnapot Linux!

Miért volt a Linux úttörő

A GPL licenc, egy ingyenes szoftverlicenc elfogadásával lényegében arra kötelezi a résztvevő fejlesztőket, hogy a nyilvánosság számára nyújtsák hozzájárulásaikat a Linux projekthez, ezért a Linux operációs rendszer sikeresen ki tudott forrni egy teljes, de esetenként diszkrét platformmá. A Linux platform sok felhasználó számára erőt és rugalmasságot kínál, hasonló vagy jobb funkciókkal, mint más rendszerek. Valójában sok más operációs rendszer nagyon sok inspirációt köszönhet a GNU/Linux projektnek, vagy a kódbázisának.

A világ minden tájáról származó önkéntes közreműködők hatalmas seregére támaszkodva, a kereskedelem, a kutatás, az egyetem és a kormányzat soraiból, a Linux az elmúlt harminc évben a számítástechnika élén járt. Vitathatatlanul az emberi teljesítmény ikonikus emblémájává vált.

Azáltal, hogy egy érett, átfogó, szabadon hozzáférhető és szabadon alkalmazkodó szoftverbázist ajándékozott a világnak, Linus és projektje mindannyiunk számára erőteljes és rugalmas erőforrást biztosított a jövő számára, függetlenül attól, hogy mit hoz a jövő.

 

Forrás: ubuntu.com

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés