...

Független disztró lesz a Deepin 23

Néhány nappal ezelőtt a Deepin csapata bemutatta a közelgő Deepin 23-as kiadást, új funkciófrissítésekkel és további részletekkel. A Deepin hivatalos subredditjében azonban a közelmúltban a csapat bejelentette, hogy a Deepin 23 és az azt követő verziók a jövőben már NEM Debianra épülnek, hanem teljesen függetlenek lesznek.

„2022-ben hivatalosan is megjelenik egy új verzió – a deepin 23 Preview. Linux kernelből és más nyílt forráskódú komponensekből épül fel anélkül, hogy az upstream disztribúciók közösségeire támaszkodna, és alapvető szolgáltatásokat nyújt, valamint egy független upstream létrehozásának alapjait.

Amikor a Deepin projekt elindult, még Ubuntu alapú volt, és 2015-ben az alapját Debian stabil ágra cserélte. Most úgy tűnik, hogy teljesen függetlenné válik, és a saját útját járja a jövőben.

Új csomag kezelési formátum Linglong

A Deepin 23 első bejegyzésében a csapat az új csomagformátumot, a Linglongot is bemutatja, hasonló lesz a Flatpakhez, a Snaphez vagy az Appimage-hez. Az új Linglong csomagformátum lesz a Deepin 23 alapja.

Ez azt jelenti, hogy a Deepin 23 eltávolodhat az APT csomagolási rendszerétől, ami az „Independent Distro” jövőképét táplálja majd.

Amint a Deepin 23 megjelenik és elfogadásra kerül, könnyebben lehet majd előretölteni néhány csomagot és alkalmazást a „nagyobb nyomon követés és vezérlés” érdekében – ami a Debian vagy az Ubuntu nyitott természete esetén nem biztos, hogy lehetséges.

Az új csomagformátum létrehozásának „indoklása” a Flatpak és a Snap formátumok meglévő „hibái”. Ezért kell az új formátum a Linglong. 

A csomagkezelés összetett dolog, amely folyamatosan fejlődik. Számos vélemény szerint, ha vannak hibák, akkor a fejlesztői csapatnak hozzá kell járulnia ezek javításához. Miért kell újra feltalálni a kereket a Linux további töredezettségével?

Mindenesetre kiváncsian várjuk egy újabb független disztró megjelenését.

A Deepin 23 Prevoew verzió innnen letölthető

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés