...

Itt az Ubuntu 21.04

A mai napon megjelent az Ubuntu várva várt legújabb kiadása az Ubuntu 21.04, kódnevén "Hirsute Hippo".

A Canonical ma elérhetővé tette az Ubuntu 21.04 linux operációs rendszert, amely a "Hirsute Hippo" kódnevet viseli. A disztribúció új verziójának alapértelmezett asztali környezete a Wayland munkameneten futó GNOME, és magában foglalja az Active Directory tartományokhoz való csatlakozás beépített képességét.

Az Ubuntu gépek a központi konfiguráció telepítésekor csatlakozhatnak az Active Directory (AD) tartományhoz. Az AD rendszergazdák mostantól kezelhetik az Ubuntu munkaállomásokat, ami leegyszerűsíti a vállalati irányelvek betartását. 

Az Ubuntu 21.04 alapértelmezettként Wayland-et használja, ami jelentős előrelépés biztonságban. A Firefox, az OBS Studio és számos, az Electron és a Flutter segítségével felépített alkalmazás automatikusan kihasználja a Wayland előnyeit a simább grafika és a jobb frakcionális méretezés érdekében. 

Az Ubuntu-ról általánosságban

Az Ubuntu az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb teljes asztali Linux operációs rendszer, amely szabadon elérhető mind közösségi, mind szakmai támogatással. Az Ubuntu közösség az Ubuntu Kiáltványban rögzített elképzelésekre épül: a szoftvereknek ingyenesen kell rendelkezésre állniuk, a szoftvereszközöknek az embereknek a helyi nyelvükön és a fogyatékosságok ellenére is használhatónak kell lenniük. A felhasználók szabadon  testreszabhatják és és átalakíthatják kedvük szerint a rendszert. Bármilyen módon változtassák meg a szoftverüket.

Az Ubuntu-t gyakran használják webserverek operációs rendszereként is.
Töbfféle vátozata is elérhető, a teljesség igénye nélkül - Lubuntu, Xubuntu, Kubuntu, Ubuntu Mate, Ubuntu Studio, Ubuntu Budgie, stb.
Sok már Linux disztró alapjáúl is szolgál, csak a legnépszerűbbeket említve - Linux Mint, Linux Lite, Zorin Os, LXLE, stb.

Különböző processzor architektúrákat is támogat - armhf, i686, powerpc, ppc64el, s390x, x86_64

Az "Ubuntu" egy ősi afrikai szó, jelentése "emberiség másoknak". Az Ubuntu Linux elhozza az Ubuntu szellemét a szoftvervilágban.

Letöltés innen

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés