...

A legjobb Linux disztrók régi vagy gyenge számítógépekre, laptopokra

Van egy régi laptopod, amely az idő múlásával csak prorosodik, és nem tudod, hogy mit kezdj vele? Jó kiindulópont lehet egy Linux disztribúció telepítése, amely gond nélkül tökéletesen támogatja az alacsony szintű hardver specifikációkat.

Ebben az útmutatóban bemutatjuk a legjobb Linux disztribúciókat, amelyeket régi számítógépére telepíthetünk, és életet lehelhetünk beléjük.


1. Puppy Linux

Az eredetileg 2003-ban létrehozott Puppy Linux egy disztribúció, amely a kevés erőforrást igénylő Linux disztribúciók közé tartozik. Hihetetlenül kicsi - mindössze 300 MB memóriaterülettel rendelkezik - a használat és a telepítés egyszerűségére összpontosítva. Valójában elindíthatjuk USB-meghajtóról, SD-kártyáról és bármilyen telepítőeszközről.

A Puppy különféle kiadásokban jelenik meg, és letölthető 32 és 64 bites architektúrákban, sőt ARM-ben is, ami megkönnyíti a Raspberry Pi készülékekbe történő telepítést. Ideális elavult számítógépekhez, amelyek nem rendelkeznek modern erőforrásokkal, a korszerű Linux-disztribúciók futtatásához, amelyek gyakran nagy követelményeket támasztanak a memória és a processzor használattal szemben.

Puppy Linux követelmények
A Puppy Linux telepítéséhez a következő minimumkövetelmények szükségesek:

300 MB RAM
Pentium 900 MHz
Merevlemez (opcionális, mivel minden USB meghajtón elég jól fut).

Letöltés


2. Tiny Core

Aki úgy gondolta, hogy a Puppy Linuxnak van a legkisebb memóriaterülete, az még nem ismeri a Tiny core Linuxot. A Core projekt által kifejlesztett Tiny Core egy 16 MB-os Linux asztali számítógép. Igen, jól olvastad, 16 MB! Ha nem tévedek, valószínűleg ez a legkisebb és legkönnyebb disztró a cikk írásakor.

A Tiny Core teljes egészében a memórián fut, az FLWM Windows kezelőt használja, és elég gyorsan elindul. Ez azonban nem az átlagos asztali disztro, mivel teljesen lecsupaszítva érkezik, és csak a minimális X asztal előállításához szükséges maggal rendelkezik. Ezenkívül nem minden hardver támogatott. Ugyanakkor elegendő eszközt kapunk ahhoz, hogy szinte mindent összeállítsunk, amire szüksége van, valamint hogy teljes mértékben ellenőrizhessük, hogy mely szoftvereket kell telepítenünk.

Tiny Core Linux követelmények
Kis méretével a következő követelmények elegendőek:

64 MB RAM (128 MB ajánlott).
i486DX CPU (Pentium 2 CPU és később ajánlott).

Letöltés

 

3. Linux Lite

A Linux Lite egy másik népszerű és könnyű disztró, amellyel régi számítógépünkett életre kelthetjük. Ez egy asztali Linu disztro, amely a Debianon és az Ubuntun alapul, egyszerű és könnyen használható XFCE asztali környezettel rendelkezik.

Mivel Ubuntu alapú, élvezhetjük a szoftvercsomagok telepítését a csomagokban gazdag és sokszínű Ubuntu adattárból. A Linux Lite ideális a kezdőknek a Windows-ról a Linux-ra való áttéréshez, mivel éppen azt adja meg nekik, amire szükségük van az induláshoz. A Linux Lite-hoz mellékelt szoftveralkalmazások tartalmazzák következőket: LibreOffice, GIMP, VLC médialejátszó, Firefox böngésző és Thunderbird e-mail klienset.

Linux Lite követelmények
Minimális telepítési követelmények:

700 MHz-es processzor
512 MB RAM
Legalább 8 GB merevlemez-terület
USB port / DVD ROM a telepítéshez
Monitor felbontása 1024 X 768

Letöltés

 

4. AntiX Linux

Az AntiX egy gyors és könnyű Linux disztribúció, amely a Debian stabilon alapul. Az Icewm ablakkezelőt használja, amely könnyen elérhető az alapul szolgáló PC-erőforrásokon, és lehetővé teszi alacsony szintű hardveren történő futtatását.

Jelentősen gyorsan fut alacsony kategóriájú és régi PC-ken, de meglehetősen lecsupaszított, és kevés alkalmazás van alapból benne, mivel kicsi, körülbelül 730 MB alapterülete van.

AntiX Linux követelmények
Minimális telepítési követelmények:

256 MB RAM
5 GB merevlemez-terület
Pentium 2

Letöltés

 

5. Sparky Linux

A szintén a Debianon alapuló Sparky Linux egy teljes funkcionalitású és könnyű Linux operációs rendszer, amely minimális GUI-t tartalmaz az Openbox windows managerrel, amely előre telepített alapszoftvert tartalmaz, amely dobozból működik.

A Sparky-nak 3 kiadása létezik különböző feladatok elvégzéséhez.

GameOver: Az Xfce asztali környezettel érkezik, és ideális játékhoz.

Multimédia: Ideális audio és video támogatáshoz. Xfce-vel is.

Mentés: Ez elsősorban egy meghibásodott rendszer kijavítására szolgál, és minimális telepítéssel rendelkezik X szerver nélkül.

A Sparky nagyon sokoldalú, és több mint 20 asztali környezetet és ablakkezelőt támogat, biztosítva a szabadságot és rugalmasságot az asztal testreszabásához. Könnyen telepíthető és használható, valamint az alkalmazások, a beépülő modulok és a multimédiás kodekek saját tárházával rendelkezik, amelyeket ízlésének és funkcionalitásának megfelelően telepíthetünk.

Sparky Linux követelmények
Minimális telepítési követelmények:

i686 (32bit) vagy amd64 (64bit) Pentium 4 vagy AMD Athlon CPU.
128 MB RAM a CLI kiadáshoz, 256 MB az LXDE és LXQt, és 512 MB az Xfce számára.

Letöltés

 

A cikk forrása

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés