...

Elérhető a LibreOffice 7.2 Office Suite

A Document Foundation bejelentette a LibreOffice 7.2 nyílt forráskódú, ingyenes és platformok közötti irodai csomag új kiadását és általános elérhetőségét GNU/Linux, macOS és Windows rendszerekhez.

A LibreOffice 7.2-n több mint hat hónapot dolgoztak, és jelentős frissítésként számos új funkcióval és fejlesztéssel rendelkezik az összes alapvető összetevőben, mint például a Writer, a Calc, a Chart, a Math, a Base és az Impress & Draw.

A LibreOffice 7.2 kiadás legfontosabb elemei közé tartozik a HUD („Heads-up display”) új parancs-előugró ablak a műveletek kereséséhez és végrehajtásához, egy új LibreOffice Dark téma, Betűtípus panel az oldalsávon, görgethető stílusválasztó a NotebookBar felhasználói felületén, új lista a sablonok párbeszédpanel nézete, az Apple M1 chipek natív támogatása és a beépített „Xray” -szerű UNO objektumellenőr.

Továbbá javult az EMF/WMF metafájl formátumok támogatása, a dokumentumokban a linkelt OLE továbbfejlesztései, a Skia-alapú rajzos háttérrendszer fejlesztései, a nagyobb képek jobb rajzolási sebessége, a jobb szövegvisszaadási sebesség a betűtípus-tartalék használata esetén, a jobb cseresebesség és a memóriafogyasztás grafika, valamint javult a dokumentumbetöltési sebesség a zlib optimalizált crc32 használatával.

A LibreOffice Writer ezen kiadása támogatja a háttérkitöltéseket a teljes oldalak lefedésére, a margókon túl, az oldaltípusok ereszkedési margójának támogatását, egy új figyelmeztetést a Mail egyesítésben a nem létező adatforrásokról, az egyéni szín metaadat mező árnyékolásokról és az RDF metaadatokról támogatás a stílusellenőrben.

Ezenkívül a Writer bibliográfiai fejlesztéseket, címke- és névjegykártya-papíralapú adatokat , jobb támogatást nyújt a Word-kompatibilis táblázatszegély-festmény egyesített celláiban, javítja a PDF-exportot a horgonyok, lábjegyzetek vagy végjegyzetek közötti linkeket tartalmazó dokumentumokhoz, és támogatja a listát. Formázza a karakterláncokat az ODT fájlokban.

 

A Calc újragondolt Speciális beillesztési párbeszédpanelt, új „Csak látható sorok kiválasztása” és „Csak látható oszlopok kiválasztása” opciókat tartalmaz a rejtett cellák kijelölésének megszüntetéséhez, jobb táblázatkezelési funkciókhoz, automatikus beviteli fejlesztésekhez, valamint az XLSX fájlok jobb támogatásához.

 

A LibreOffice Impress & Draw számára számos új sablon érhető el a LibreOffice 7.2 kiadásban, beleértve a Candy, a Freshes, a Grey Elegant, a Growing Liberty és a Yellow Idea lehetőségeket, a LibreOffice szövegmezők több oszlopának támogatását és a skálázási tényező közvetlen elérését az állapotsoron keresztül.

Az Impress & Draw gyorsabb félig átlátszó képek rajzolását, a diavetítés gyorsaságát is kínálja a nagy képek előhívásával, PDFium-alapú PDF-aláírás-ellenőrzést, jobb dokumentumbetöltési időt, valamint a szaggatott vonalak jobb és rögzített rajzát prezentációs módban.

 

A LibreOffice diagram frissítve lett, lehetővé téve a sorozatnevek adatsor -címkékhez való hozzáadását, valamint a „Mozgó átlag” trendvonalak típusának kiválasztását, és a LibreOffice Math mostantól lehetővé teszi a felhasználók számára a kódbeviteli mező méretezését a matematikai beállítások panelről , valamint a szakértői konfigurációból.

 

Ismét nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a LibreOffice irodai csomag jobban kompatibilis legyen a Microsoft Office csomag saját, zárt forráskódú formátumaival, amelyek továbbra is elavult ISO-szabványt használnak, amely nagy mennyiségű rejtett mesterséges összetettséget tartalmaz.

Ezért a LibreOffice 7.2 jelentős fejlesztéseket tartalmaz a korábbi DOC fájlokkal, valamint a korszerűbb DOCX, PPTX és XLSX dokumentumformátumokkal való együttműködésben. A DOC, DOCX, XLSX és PPTX import/export szűrők számos fejlesztést és hibajavítást tartalmaznak.

 

„Az önkéntes és szponzorált fejlesztők koncentrált fejlesztési tevékenységének köszönhetően a LibreOffice 7.2 jelentős lépést tesz előre az átlátható interoperabilitás tekintetében, miközben számos előnyt tart fenn az ellenállóképesség, a robusztusság és a szabványoknak való megfelelés tekintetében” - mondta a The Document Foundation.

 

A LibreOffice 7.2 Community -t most ingyenesen letöltheti a hivatalos webhelyről vagy az applikáció telepítőből. 

A LibreOffice 7.2 irodai csomagcsomagot a The Document Foundation támogatja karbantartási kiadásokkal 2022. június 12 -ig. Eközben nézze meg az alábbi videót, és nézze meg a LibreOffice 7.2 kiadás összes új funkcióját működés közben!

 

Forrás: 9to5linux.com

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés