...

Linux alapú otthoni média szerver

A szabad szoftverek és a nyílt forráskódú rendszerek előnyeit kihasználva, egy otthoni média szerver létrehozása könnyű és olcsó. Linux segítségével viszonylag egyszerűen és gyorsan megoldható.

A Linux alapú otthoni média szerverek létrehozására számos lehetőség áll rendelkezésre. A teljesség igénya nélkül, említsünk meg néhányat a népszerűbbek közül.

Az egyik leggyakoribb megoldás a Kodi 

A Kodi egy nyílt forráskódú médialejátszó szoftver, amely támogatja a zene, videó és képfájlok lejátszását, valamint a távoli hozzáférést és az automatikus megosztást. A Kodi telepítése és konfigurálása egyszerű, és számos kiegészítő áll rendelkezésre, amelyek tovább bővítik a szoftver funkcionalitását. Okos tévéken is gyakran elérhető.
A Kodi bővíthetőségét jellemzi a számos kiegészítő, amit letölthetünk hozzá, így lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tovább bővítsék a Kodi funkcionalitását és hozzáadjanak új funkciókat, mint például a távoli hozzáférés, a feliratok és a háttérképek lejátszása.

kodi

 

Egy másik népszerű megoldás a Plex

A Plex egy média szerver és lejátszó szoftver, amely lehetővé teszi a fájlok tárolását és megosztását a Plex Media Server segítségével. A szoftver használata egyszerű, és támogatja a távoli hozzáférést és a lejátszást az összes népszerű eszközön, beleértve a számítógépeket, okostelefonokat és táblagépeket is.
A Plex Media Server támogatja a legtöbb népszerű formátumot, beleértve a MP3, MP4, AVI és JPG fájlokat is. Továbbá, a szoftver a Plex Pass előfizetési szolgáltatást is kínál, amely további funkciókat és előnyöket biztosít, mint például a automatikus aláfestők, a gyorsabb adatátvitel és a előnézet.

plex media server

 

Egy harmadik lehetőség a Emby

Az Emby egy nyílt forráskódú média szerver, amely hasonló funkciókkal rendelkezik, mint a Kodi és a Plex. A szoftver könnyen használható, és támogatja a távoli hozzáférést és a lejátszást az összes népszerű eszközön.

 

Universal Media Server (UMS) 

UMS egy nyílt forráskódú, szabad szoftver, amely a PS3 Media Server nevű projekt alapján készült.

UMS lehetővé teszi a fájlok megosztását és streaming-et a UPnP és DLNA kompatibilis eszközökre, beleértve az okostelefonokat, táblagépeket, Smart TV-ket, valamint a játékkonzolokat is. A UMS kompatibilis a legtöbb népszerű formátummal, beleértve a videókat, zenéket, képeket, valamint a szöveges fájlokat is. A UMS könnyen telepíthető és használható, rendelkezik egy egyszerű grafikus felülettel és rendelkezik a szükséges alap funkciókkal amik egy média szervernek szükséges.

 

Szóval...

Mindegyik szoftvernek megvannak a saját előnyei és hátrányai, így a legjobb megoldást az egyén személyes igényeinek és preferenciáinak megfelelően kell választani. A Kodi például nagyon sok kiegészítőt támogat, amelyekkel tovább bővítheti a funkcionalitást, míg a Plex és az Emby inkább a egyszerű használatot és a távoli hozzáférhetőséget helyezi előtérbe.

Az otthoni média szerver létrehozása előtt fontos megfontolnia, hogy milyen tárolóeszközöket fogunk használni. A legtöbb otthoni média szerver számára elegendő egy belső merevlemez, de ha nagyméretű fájlokat szeretnénk tárolni és megosztani, akkor érdemes lehet külső merevlemezeket vagy NAS rendszereket használni.

A média szerver konfigurálása után fontos arra is figyelni, hogy a szerver biztonságos legyen. Az otthoni hálózatot érdemes lezárni egy tűzfal segítségével, és a média szerverre alkalmazott jelszavakat biztonságosan kell tárolni.

 

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés