...

NixBSD: Egy Projekt, ami Ötvözi a FreeBSD és a NixOS Világát!

Várjunk csak? Két jó dolog egyben? Na nézzük csak. A nyílt forrású szoftverek lenyűgöző világa sosem okoz csalódást! Sokan a közösségből összefogtak annak érdekében, hogy létrehozzanak valami olyat, ami a BSD és a Nix rajongóinak is tetszeni fog.

Egy új projekt jelent meg NixBSD néven, melynek célja a FreeBSD jóvoltából származó előnyök ötvözése a NixOS hasznosságával.

A NixBSD egy nem hivatalos együttműködési projekt a NixOS és a FreeBSD között.

Azok számára, akik nem ismerik, a FreeBSD egy a BSD-re épülő Unix-szerű operációs rendszer, széles körű hardverkonfigurációt támogat, és sokan kedvelik az interaktív megközelítést.

Míg a NixOS egy a Nix csomagkezelőn alapuló, immutable Linux disztribúció, amely rendkívül moduláris megközelítést alkalmaz az operációs rendszerrel kapcsolatos fontos feladatok végrehajtásához.

NixBSD: Mit várhatunk tőle?

Először is, a NixBSD az, amit fejlesztői „egy reprodukálható és deklarálható BSD”-ként említenek, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kihasználják a Nix csomagkezelő előnyeit.

Tehát olyan dolgok, mint az atomi frissítések/visszaállítások, a függőségi konfliktusok hiánya, a többszemélyes csomagkezelés stb. most már lehetségesek a BSD-n.

A fejlesztők azt is hozzáteszik, hogy bár elméletileg sok munka más BSD-k felépítéséhez is másolható lenne, minden eddigi munka a FreeBSD disztribúció építésére összpontosult.

Ha ezek alapján haladunk, ez a projekt lehetőséget teremt más BSD-k számára, hogy bevezessék a Nixet, és ez nagyszerű dolog! 

A NixBSD projekt jelenlegi állapotában három fő repository-val rendelkezik:

 - nix, ami a Nix csomagkezelő rendszerének egy változata FreeBSD-vel történő futtatásra alkalmas módosításokkal.

 - nixpkgs, a Nix Packages egy változata, amely a FreeBSD-vel működik, és hozzáférést biztosít több mint 80 000 csomaghoz, amelyek telepíthetők a Nix segítségével.

- NixBSD, a fő repository, amely színteret biztosít a NixOS változatainak a FreeBSD kernellel való építéséhez.

Végső soron ez a vállalkozás ígéretesnek tűnik, de egy kis ideig még várnunk kell a megfelelő disztribúciós kiadásra.

Ki szeretnéd próbálni?

Jelenlegi formájában a NixBSD fejlesztése még a korai szakaszokban van, és nem tekinthető hétköznapi vagy általános használatra alkalmasnak.

De ha tényleg ki szeretnéd próbálni, vagy hozzá szeretnél járulni a fejlesztéshez, látogasd meg a GitHub repóját.

Itt tudod elérni

Forrás: news.itsfoss.com

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés