...

RisiOS: Egy kevésbé ismert, de mindenképpen próbára érdemes Fedora alapú Linux disztribúció

Ha új Linux disztribúciókat keresel, amiket kipróbálhatsz, itt van egy Fedora alapú operációs rendszer, amely bővített funkciókkal rendelkezik, és kiváló választás az új felhasználók számára is.

A Fedora Linux már magában is egy remek operációs rendszer, amely felhasználóbarát és megbízható. Valójában régebben sosem ajánlottam volna a Fedora-t olyan embereknek, akiknek nincs jelentős tapasztalatuk a Linux rendszerekkel. Az elmúlt pár évben azonban ez jelentősen megváltozott, annyira, hogy ma már ugyanolyan kényelmesen ajánlanám a Fedora-t, mint az Ubuntut.

De újra és újra egy-egy fejlesztői csapat még magasabb szintre emeli a Fedora használhatóságát. Ilyen a RisiOS is, amely csak annyival tesz hozzá, hogy ez a disztribúció különleges legyen.

Először is, a RisiOS a GNOME asztali környezetet használja, és javarészt egyszerű. Nem találunk Dash To Dock kiterjesztést telepítve a desktop felhasználói felület módosításához. Ehelyett a RisiOS alapértelmezett kinézetűnek tűnik.

De nem az.

Elsőként a RisiOS tartalmaz valamit, amit minden Linux disztribúciónak fel kell kínálnia. Egy üdvözlőképernyőről van szó. Persze ez nem csak egy átlagos üdvözlőképernyő. A fejlesztők létrehoztak egy RisiWelcome alkalmazást, amely segít az új felhasználóknak a média kodekek telepítésében, a Flathub beállításában, alkalmazások telepítésében a GNOME Szoftverrel, webes alkalmazások telepítésében, a desktop testreszabásában (a RisiTweaks alkalmazással - erről majd kicsit később), hangbeállításokban, játékban, grafikában, produktivitásban és videókészítésben, hol kaphatunk segítséget, és még arról is, hogy hogyan lehet hozzájárulni a RisiOS fejlesztéséhez.

A RisiWelcome alkalmazás kiemelkedő az alapvető bevezető eszközök között. Ezzel az eszközzel a felhasználók a desktop operációs rendszert pontosan úgy állíthatják be, ahogy szükségük van rá, anélkül, hogy keresnének a Google-ben bármit is. Ennyire jól kidolgozták ezt az alkalmazást a fejlesztők.

A beállításokról is beszélve...

Mi az a RisiTweaks?

Ha ismered a GNOME-t, valószínűleg tudsz a GNOME Tweaks eszközről, amellyel testreszabhatod az asztalod megjelenését és hangulatát. A RisiTweaks eszköz ennél még tovább megy, több lehetőséget kínál kinézetbeállításokhoz, kiterjesztéskezeléshez, több elrendezési lehetőséghez, egyszerű böngészőtelepítéshez (a Brave, Chrome, Edge, Opera és Vivaldi esetében) és részletes ablakkezeléshez.

Webes alkalmazások

Egy másik csodálatos kiegészítés a RisiOS-hoz a Webes alkalmazások. Ez az eszköz sok Linux disztribúcióhoz elérhetővé vált, és nagyon egyszerűvé teszi a webes alkalmazások könnyű létrehozását. Miután létrehoztál egy új webes alkalmazást, megjelenik az Alkalmazásáttekintőben, ahol elindíthatod, mint egy hagyományos alkalmazást.

Az az átkozott kivétel

RisiOS első használatakor furcsa problémába ütköztem. Az alapértelmezett webböngésző (Chromium Freeworld) alapból nem indult el. Csak az operációs rendszer frissítése (amelyhez újraindítás szükséges) után indult el a webböngésző. Azonban miután a frissítés befejeződött, minden a várakozásnak megfelelően működött.

Az RisiOS Linux disztribúció teljesen váratlanul ért, és lenyűgözött. Ha egy stabil operációs rendszert keresel, amely pontosan olyan lehet, amilyennek szeretnéd (kevés problémával), akkor ez lehet az. Töltsd le az RisiOS ISO fájlját, írd ki egy USB meghajtóra, és telepítsd. Vagy jobb még, indítsd el virtuális gépként (VirtualBox segítségével), és teszteld, mielőtt telepítenéd az asztali vagy laptopodra.

Bárhogy is csinálod, az RisiOS lenyűgözni fog téged.

Forrás: zdnet.com

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés