...

Jelentős új funkciókkal érkezett a Linux 6.6 Kernel

A Linux Kernel 6.6 egy jelentős frissítés, amely számos javulást hozott magával, köztük egy új CPU ütemezőt, amely ígéretes teljesítményjavulást és kisebb késleltetést ígér. Ugyancsak egy új memóriabarát eventfs alkalmazást, valamint fejlettebb drivereket több játékhardverhez.

Az új Linux kernel jobb mint valaha

Ahogy az a legtöbb kernelfrissítésnél lenni szokott, a fejlesztők itt is előre dolgoztak a jövőben fejlesztett hardverekhez, ideértve az új CPU-kat és GPU-kat az Intel részéről.

Linus Torvalds jelentette be a Linux 6.6 kiadását egy emailben, amelyet a Linux Kernel Mailing List (LKML) címzett, és így írt: "Tehát ez a múlt hét eléggé nyugodt volt, és nincsenek abszolút kifogásaim, hogy tovább halasszam a v6.6 kiadást, tehát itt van".

Milyen újdonságok vannak a Linux 6.6-ban?

Az egyik legjelentősebb új funkció a Linux 6.6-ban az EEVDF ütemező, amely kiváltja a CFS ütemezőt.

Az EEVDF ugyanazt a szerepet tölti be, mint a CFS, segítve az időmegosztást a folyamatok között - de hatékonyabban és csökkentett késleltetéssel. Azonban a kernelfejlesztők felhívják a figyelmet, hogy az új ütemező ritka esetekben teljesítményromlást okozhat bizonyos munkaterheknél - de idővel kijavítják ezt a problémát.

Érdekesnek bizonyul az EEVDF és a CFS összehasonlítása. A teljesítménynövekedések (bármilyen kicsinyek is legyenek) mindig üdvözlendők, és ez a változás úgy tűnik, hogy általánosságban, valamint játékra és más latency-érzékeny feladatokra futtatott Linuxon is érezhető javulást hozhat.

Az új eseményfájlrendszer alkalmazás is bemutatkozik, amely javítja a memóriahatékonyságot a nyomkövetési alkalmazásokban.

Az AMD-vel kapcsolatos újítások között szerepel az AMD Dynamic Boost Control támogatása, javítások az AMD Zen rendszerek nem szándékozott kernel-panikjához, KVM-rel kapcsolatos frissítések, támogatás az AMD Zen 5 hőmérsékletéhez és EDAC funkciók az AMD Family 1Ah processzorokban, valamint az AMD P-State funkciók kezelése a cpupower segítségével.

A biztonsági fejlesztések között kiemelendő a Intel Shadow Stack, ami némi meglepetésre néhány AMD chippet is támogat. Ez a hardveres funkció segíti az alkalmazásokat a visszatérés-orientált programozási (ROP) támadások ellen az Intel Tiger Lake processzoroktól kezdve.

A fájlrendszer terén a CephFS most már támogatja a FSCRYPT-ot, ami lehetővé teszi a CephFS fájlok és könyvtárak titkosítását; a KSMBD nem kísérleti többé; miközben "elég izgalmas" IOmap fejlesztések érkeznek, amelyek jelentős teljesítményjavulást hozhatnak az I/O-intenzív feladatokhoz.

Játékhoz kapcsolódó készülék támogatások közül:

Rázás a Google Stadia vezérlőjéhez

NVIDIA SHIELD vezérlő akkumulátor jelentés

SteelSeries Arctis 1 Xbox fejhallgató

Logitech G Pro X Superlight játék egér

GameSir T4 Kaleid vezérlő

Azok a Lenovo laptopok tulajdonosai, akik bosszantónak találták, hogy a billentyűzetek nem működnek Linux alatt, örömmel fogadják a hírt, hogy a Linux 6.6 támogatást biztosít számos Lenovo modellhez - bár ez nem a Lenovo hozzájárulásának köszönhető! Az újonnan támogatott modellek közé tartoznak a Lenovo V14, V15 és a G14 AMN.

Forrás: OMG Ubuntu

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés