...

Chrome böngésző telepítése Manjaro vagy Arch Linux disztrókra

A Google Chrome a legnépszerűbb, ugyanakkor zárt forráskódú webböngésző. Ez kissé bonyolulttá teszi néhány Linux rendszerre történő telepítést.

A Chrome böngésző alapértelmezés szerint nem szerepel semmilyen hivatalos disztribúcióban, és általában nem áll rendelkezésre a hivatalos adattárakból történő telepítéshez. Ezzel ellentétes a Mozilla Firefox, amely nyílt forráskódú és mindenütt megtalálható a legnépszerűbb Linux disztribútorokban.

Létezik azomban Chromenak Linuxos verziója is, amelyet a Google fejlesztett ki, csak át kell hidalni pár nehézséget a telepítés során. Gyakorlott Linux felhasználóknak ezek abszolút nem okoznak gondot. Ebben az útmutatóban lépésről lépésre áttekintjük a Google Chrome telepítését Manjaro és Arch Linux disztribúciókra.

A git és makepkg parancsokkal telepítjük. Nyissunk meg egy terminált, és a következő parancsokkal telepítsüke a Google Chrome-ot Arch Linux alapú Linux disztribúciókra, például Manjaro és Arch Linux.

$ git clone https://aur.archlinux.org/google-chrome.git
$ cd google-chrome/
$ makepkg -s
$ sudo pacman -U --noconfirm google-chrome-*.xz

Ha úgy döntünk, hogy a jövőben el akarjuk távolítani a Chrome-ot a rendszerünkből, használjuk a következő parancsot a webböngésző eltávolításához.

$ sudo pacman -R google-chrome

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés