...

KolibriOS - Supergyors 'retro' operációs rendszer

Kétségkívül nem a legmodernebb, sőt, mindennapi használatra, hát valljuk be, teljesen alkalmatlan ez a független operációs rendszer, mégis érdemes kipróbálni.

A KolibriOS egy apró, mégis hihetetlenül erős és gyors operációs rendszer. Ez a teljesítmény csak néhány megabájt lemezterületet és 8 MB RAM-ot igényel.

A Kolibri (inkább retró) alkalmazások gazdag készletét kínálja, beleértve a szövegszerkesztőt, a képnézegetőt, a grafikus szerkesztőt, a webböngészőt és több mint 30 izgalmas játékot.

A játékok között találunk néhány igazán nagy múltú legendás kiadást, mint például a Quake, Wolf3D vagy a Doom.

A teljes mértékben támogatja a FAT12/16/32 fájlrendszereket, valamint az NTFS, ISO9660 és Ext2/3/4 csak olvasható.

Az illesztőprogramokat népszerű hang-, hálózati és grafikus kártyákhoz írták. Kiválóan működik virtuális gépeken.

Láttunk már olyan rendszert, amely néhány másodpercnél rövidebb idő alatt indul el a bekapcsolástól a működő grafikus felhasználói felületig? Olyan alkalmazások, amelyek azonnal elindulnak, azonnal az ikonra kattintás után, bosszantó homokóra mutatók nélkül? Ez a sebesség azért érhető el, mert a KolibriOS alapvető részei (kernel és illesztőprogramok) teljes egészében FASM assembly nyelven vannak megírva!

A KolibriOS 2004-ben vált ki a MenuetOS-ből, és azóta független fejlesztés alatt áll. Minden kód nyílt forráskódú, és a kód nagy része GPLv2 licenc alatt került kiadásra.

LETÖLTÉS

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés