...

LibreOffice vagy OpenOffice? Mi a különbség?

Az OpenOffice és a LibreOffice a két fő választási lehetőség, ha ingyenes irodai szoftvert keresünk. De melyiket válasszuk? Melyik a legjobb számunkra? Mik a különbségek?

Mielőtt választanánk, jónéhány dolgot figyelembe kell venni, kezdve azzal, hogy valóban szükségünk van-e asztali irodai szoftverre. Végtére is, bárki, aki rendelkezik internetkapcsolattal, hozzáférhet a Google Docs-hoz, amely ugyanazokat a lehetőségeket nyújtja, mint a LibreOffice vagy az OpenOffice, anélkül, hogy bármit letöltenénk. Arról nem is beszélve, hogy automatikusan mentenek mindent a felhőbe. Nem kell attól tartani, hogy elveszítünk egy dokumentumot, biztonsági másolatot készítheyünk, vagy e -mailben elküldhetjük magunknak.

Ha azonban rendszeresen készítünk prezentációkat és táblázatokat, és fejlettebb funkciókra van szükségünk, az asztali szoftver a jobb megoldás. A rendelkezésre álló legjobb lehetőségek a LibreOffice és az OpenOffice. Ezek nyílt forráskódú szoftverek, vagyis kódjuk nyilvánosan elérhető, és ingyenesen letölthetők és használhatók.

Nem könnyű választani az OpenOffice és a LibreOffice között, mivel sok hasonlóságot mutatnak. De vannak bizonyos különbségek, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

 

Frissítések

Az 'Apache OpenOffice' és a 'LibreOffice' között az egyik legnagyobb különbség a kiadások gyakorisága. A LibreOffice sokkal gyakrabban frissül, mint az Apache OpenOffice, ami azt jelenti, hogy gyorsabban kap új funkciókat és hibajavításokat.

A frissítések gyakorisága miatt a LibreOffice -ban több lehetőség van a hibákra, de ezeket általában gyorsan pótolják vagy javítják egy újabb frissítésben.

 

Eszközök

A LibreOffice és az OpenOffice is lényegében ugyanazt az alkalmazáskészletet kínálja (Writer, Calc, Impress, Draw, Base és Math), de a LibreOffice tartalmaz egy Charts nevű eszközt is. Ahogy a neve is sugallja, ez egy kis alkalmazás, amely kifejezetten diagramok és grafikonok készítésére szolgál, és készen áll más dokumentumokba való importálásra. Praktikus prezentációkhoz.

 

Nyelvi támogatás

Érdemes megjegyezni, hogy az Apache OpenOffice a nyelvek tekintetében nagyobb rugalmasságot kínál, és lehetővé teszi további nyelvi javítások letöltését bővítményként. Ha a LibreOffice -t választjuk, akkor az elején ki kell választania egy nyelvet, és végég azzal kell dolgoznunk.

 

Sablonok

Ha gyakran kell prezentációkat készítenünk, a LibreOffice létesítsük előnyben a rendelkezésre álló diasablonok száma és és minősége miatt. Mindkét szoftvercsomag rengeteg felhasználó által készített formátumot kínál letöltésre, de a LibreOffice előre telepített opcióinak választéka messze felülmúlja az OpenOfficeét.

 

Tervezés

A LibreOffice és az Apache OpenOffice csak csekély métékben különböznek a funkcipnalitást tekintve. Például az OpenOffice Writer oldalsávja alapértelmezés szerint nyitva van, míg a LibreOffice -ban bezárt.

A LibreOffice kissé modernebbnek tűnik, köszönhetően a nagyobb ikonoknak és a finom pasztell árnyalatoknak, de semmi nem befolyásolja a mindennapi munkánkat.

 

Támogatott fájltípusok

Valószínűleg ez lesz a legnagyobb döntő tényező a legtöbb ember számára. Bár mind a LibreOffice, mind az Apache OpenOffice képes megnyitni és szerkeszteni a Microsoft eredeti DOCX és XLSX formátumát, csak a LibreOffice képes ezeket a formátumokat menteni.

Ha dokumentumokat osztunk meg a Microsoft Office -t használó emberekkel, akkor a LibreOffice lehet a jobb választás.

 

További ingyenes irodai szoftver lehetőségek

 

LibreOffice letöltése - Apache OpenOffice letöltése

Az eredeti cikk forrása: www.techradar.com

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés