...

SkyOS 5 - Független retro operációs rendszer

SkyOS (Sky Operating System) egy ma már megszűnt prototípus, kereskedelmi és saját tulajdonú, grafikus asztali operációs rendszer volt, amit az x86 számítógép architektúrára írtak.

A fejlesztés 2009. január 30-án leállt, és nincsenek tervek a fejlesztés újraindítására. 2013. augusztusában a fejlesztő, Robert Szeleney, bejelentette a nyilvános béta verzió kiadását a SkyOS weboldalán. Ez lehetővé tette a nyilvános felhasználóknak, hogy letöltsenek egy SkyOS operációs rendszer Live CD-t teszteléshez és rendszer telepítéséhez opcionálisan.

A fejlesztés 1996-ban kezdődött, az első verziót pedig 1997 decemberében adták ki. Az 4.x verzióig az operációs rendszer ingyenesen elérhető volt.

A SkyOS 5 béta fejlesztésének kezdetével 2003-ban, a felhasználóknak 30 amerikai dollárt kellett fizetniük a béta verziókhoz való hozzáférésért. A SkyOS új fájlrendszerrel, a SkyFS-szel lett ellátva, ami az OpenBFS-en alapult.

A grafikus rendszerét 2006-ban fejlesztették tovább, támogatva az asztali kompozitálást, beleértve a dupla pufferelést és az átlátszóságot. Az operációs rendszer is az ELF binárisokra váltott ekkor. Az utolsó béta verzió, a 6947-es verzió, 2008. augusztusában lett kiadva, és hosszú hónapokon keresztül nem érkezett frissítés a státuszával kapcsolatban.

Mivel az operációs rendszer főként Robert Szeleney munkája volt, egyre nehezebbé vált új eszközillesztőket hozzáadni. Tekintettel a fejlesztés hiányára Robert Szeleney irányítása alatt, a technológiai sajtó szerint a legjobb lehetőség a SkyOS számára az volt volna, ha nyílt forráskódúvá válik. Bár Szeleney megpróbálta kikerülni az eszközillesztők hiányát egy új, Linuxon vagy NetBSD-n alapuló kernellel, és némi előrehaladásról számolt be ebben a tekintetben, a fejlesztés nem indult újra.

A SkyOS weboldal 2013-ban eltűnt, és a végső nyilvános verzió a 2008. augusztusi kiadás ingyenesen elérhetővé vált röviddel azt követően.

Alkalmazások áttelepítése

A GNU Toolchainnel kompilált parancssori alkalmazások nagy része kis vagy egyáltalán módosítás nélkül áttelepíthető a SkyOS-ra.

A SkyOS több keretrendszert tartalmaz alkalmazások létrehozásához (beleértve a Mono portot is). Áttelepített alkalmazások közé tartozik a Mozilla Firefox, a Mozilla Thunderbird, az Nvu, a GIMP és az AbiWord.

Telepítés:

LETÖLTÉS

User: public

Serial: 4Q7W5-HTRRW-6WYHW-45KW7-XQLXL

Live rendszer belépés:

User: admin

Jelszó üresen marad.

Hozzászólások(0)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Bejelentkezeés